Alla är ännu inte sinnessjuka

I en värld, och tennisvärld, där folk bara blir dummare och dummare, är det skönt att det fortfarande finns någon som har något vettigt att säga.

Toni Nadal var i Båstad den här veckan. Jag förstår inte riktigt. Arrangören ska ha ett ”samarbete” med Nadal academy, en tennisskola på Mallorca. Samarbetet bestod denna gång av att man fick göra massor av reklam för denna tennisskola, ge Munar, en spelar som tränar där, ett wildcard som man annars kunde gett till någon spelare som folk vill se, eller en svensk. Samt att man fick betala farbror Toni en slant för att han skulle komma och stå på en tennisbana med några barn, och ingen förstod riktigt vad som hände. Lite oklart, kanske, han pratar knappt engelska, Toni, så undrar hur det egentligen blev det där. Han skulle hålla ett föredrag också, som jag inte gick på. Kanske borde gjort. Måste varit spännande.

Hur som helst, det där var inte så genomtänkt, men Tonis ord är väl ofta ytterst genomtänkte.

Rätt kul det här. Jag tror inte det är hans mening, och han förstår det nog inte själv, men en av de som får störst del av sleven där är förstås Federer som ständigt ligger på om att man ska ha omkring sju sekunder på sig mellan poängen. För det passar ju honom jättebra. Han vill varken ha långa poäng eller tid på sig att tänka. Han vill bara stressa på så att inte motståndaren hinner vara redo.

Vi som minns matchen mellan Djokovic och Nadal i Wimbledon, vi förstår hur viktigt det är att folk förstår det där.

För mig finns det två viktiga saker när jag tittar på tennis.

Nummer ett är att det är rättvist. Spelare ska inte kunna tillskansa sig fördelar genom att exempelvis ta skadeavbrott när de är trött och på så vis återhämta sig från ett problem som motståndarna inte har.

Nummer två är att det ska var kul att titta. Och där lägger jag på det här området in två saker. Dels ska spelarna orka prestera precis så bra som det bara går, på lika villkor. Är det en match som den mellan Djokovic och Nadal i Wimbledon, då är det inte fysiskt möjligt att få det till att vara så kul att titta som det nu inte var om inte spelarna får rejält med tid att återhämta sig mellan bollarna. Då blir det kortare bollar, det blir slarvigare spel, och helt enkelt inte lika kul. Sen tycker jag också det är viktigt, väldigt viktigt, att det är lite tid mellan poängen. Jag vill att man ska hinna rulla en repris från den senaste bollen utan att riskera att missa något av nästa boll och då krävs det uppemot en halv minut mellan bollarna, något jag tycker är rätt optimalt.

Jag har aldrig förstått mig på stressen. Tennis är ett långsamt spel med många matcher som pågår under hela dagar. Det är under short track, störtlopp, 100 meter löpning, eller speedway. Det är inte en actionidrott där det ska hända saker precis hela tiden. Världens antagligen mest lyckade publiksport sett till antal utövare är golf. Det är också världens mest långsamma sport. Men man behöver inte skjutsa spelarna i höghastighetsbilar mellan slagen. Man kan låta dem gå. Man vill vänta. För man sitter där och tittar för att man älskar spelet. Om man inte har tid nog att titta på en tennismatch med 30 sekunder mellan bollarna tycker man nog helt enkelt inte det är tillräckligt roligt, och då ska man i min mening ägna sig åt något annat så kan vi som älskar sporten, och älskar sporten när den är som allra bäst extra mycket, få ha den ifred.

Absolut, jag tycker Djokovic studsande blir löjligt ibland. Det beror på att han gör det i speciella lägen, när han kan tjäna själv på det. Breakbollar emot honom till exempel. Där vill motståndarna, som har en bra trend i och med att han har breakboll, få igång spelet så snabbt som möjligt. Djokovic stoppar då upp spelet för att det gynnar honom själv. Det är inte okej, och sånt kan man motverka med att ställa in en klocka som tickar ner med tid man har på sig, men då ska denna klocka sättas högt, säg 35 sekunder. Så man enkelt håller sig under tidsgränsen om man bara vill återhämta sig lite. Men när Djokovic studsar bollen 17 gånger och når 45 sekunder, då är det fel, och det kan man ta tag i. Det här andra att de bästa och mest vältränade spelarna behöver ett knippe sekunder på sig för att återhämta sig och hålla den absolut högsta nivån som är möjlighet att hålla för en människa, det är för mig en självklarhet och jag tycker precis som Toni. De som vill ändra på det är helt enkelt mindre smarta.