Dagens svenskmisär

Det lyfter inte riktigt, kan man säga, utan att låta alltför negativ.

Hittade faktiskt en helt osannolik statistik på Elias Ymer.

Ni har rätt bra koll på att jag brukar säga att han har rätt bra lottningar, eller hur? Det är ingen överdrift. Jag förstår det faktiskt inte. Det borde vara statistiskt omöjligt att alltid få bästa tillgängliga lottning. Det går ju till och med lite halvdåligt för Alexander Lukas ibland, vet vi som kan vår Kalle Anka. Men Ymer, turen sviker honom aldrig.

Han är nästan topp-100 i världen. Uppe på plats 105 i världen för några veckor sen, nu 111:a. Han är alltså själv nästan bland de hundra bästa, och god chans att han kommer vara det om några veckor.

Vet ni hur många spelare rankade bland de hundra bästa han slagit i år?

Noll.

Torsk mot Tsitsipas, då rankad 91:a.

Torsk mot Fucsovics, då rankad 65:a.

Torsk mot Sousa, då rankad 70:e.

Torsk mot Fognini, då rankad 18:e.

Torsk mot Basilashvili, då rankad 85:a.

Och torsk idag mot Daniel, rankad 88:a.

Fan, jag ljög. Såg jag nu precis när jag höll på att skriva klart det där. Han slog Vesely, då rankad på plats 80, i en challenger i Prostejov för någon månad sen. Kan vara den sämsta matchen som spelats på challengertouren förresten, så jag borde kommit ihåg den, men det gjorde jag inte.

En topp-100-spelare har han alltså slagit i år. Och förutom förlusterna mot dessa topp-100-gubbar har han förlorat mot plats 113, 182, 107, 174, 204, 104, 186, 243, 155, 247, 170, och 145.

Kort sagt, när han blir topp-100, för jag tror han blir det i år. Det ser ut så på rankingen, så måste det vara en av de mest osannolika topp-100-spelarna. Tittar man på alla siffror som finns så är han inte ens i närheten av den nivån. Han förlorar mot spelarna som är rankade i närheten, men han har en så magisk flyt med lottningarna att det ändå kommer gå vägen. Fascinerande. Och något bra givetvis. Det tycker jag vi förtjänar i svensk tennis. När vi nu är så värdelösa måste vi väl åtminstone få ha lite tur, eller hur?

Dagens förlust mot Daniel, han var helt enkelt sämre. Ganska bra inledning av matchen men Daniel växte in i det, tog över, och en liten mental genomklappning i det första setets tiebreak av Ymer också. Eller genomklappning är orättvist, men han ville lite för mycket och det sänkte honom. Inte konstigt kanske att han ville mycket. Om han vunnit idag hade han haft Carballes Baena i andra omgången, spanjoren som hans lillebror slog rätt enkelt för någon månad sen. Det är en rätt fin chans i en atp-turnering det.

Han borde komma in i några fler mindre atp-turneringar nu närmaste veckorna, Ymer, så hoppas att flytet håller i sig och att han också hittar bara en liten gnutta av form. Det kan räcka, så har vi åter en topp-100-spelare. Det vore fruktansvärt kul.

Tyvärr ingen större lycka på challengertouren heller. De var ett gäng spelare som försökte kvala in i Tammerfors den här veckan. Markus Eriksson kom närmast och var i kvalfinal, men var idag inte ens i närheten. Att han fick med sig ett set får sägas vara orättvist. Kanske att han kan hoppas på en lucky loser-plats där. Man vet aldrig även om det knappast är sannolikt.

Svensk tennis lever, men mycket mer än så är det tyvärr inte.