Båstad snart en halvchallenger

Det blir stora förändringar i tennisvärlden från och med nästa säsong. Åtminstone för såna som mig som pysslar mycket med challengertouren.

  • Startfälten ska växa från 32 till 48 spelare. Det man i praktiken gör är att plocka in kvalet i huvudturneringen istället. Skitbra idé tycker jag. Se och lär, atp-touren.
  • Kvalet, för det kommer finnas kvar ett kval, kommer bara innehålla fyra spelare som gör upp om två platser. Två kvalmatcher alltså, där vinnarna får spela i huvudturneringen. Anledning till att man har kvar kvalet måste vara att man ändå vill få in någon mer inhemsk spelare. Kommer mest troligt till största del vara just hemmaspelare som spelar kvalen tror jag.
  • Turneringarna blir sju istället för nio dagar långa. Kanon, en 48-lottning på sju dagar är väldigt lagom.
  • Om man har lika många turneringar som idag, jag tror tyvärr det kommer bli ganska många färre med det nya upplägget, men man har som mål att ha lika många turneringar, och att prissumman ska öka med en miljon dollar. En jäkla massa pengar med challengertourens mått det kan jag säga.
  • Turneringarna kommer precis som på atp-touren döpas efter hur många poäng som delas ut till vinnaren. 125, 110, 95, 80, och 70 blir kategorierna. Detta är superduoermegabra för challengertouren då den i praktiken kommer flyta ihop med atp-touren. Det kommer garanterat finnas challengers i 125-kategorin som är bättre än vissa atp-turneringar i 250-kategorin. Superbra för challengertouren alltså, men en mardröm för 250-arrangörerna på atp-nivå. Att äga en atp-licens blir inte fräsigt på alls samma sätt nu när man i princip klumpar ihop allting. Man kommer kunna bygga sin egen challenger i 125-kategorin, lägga massor av pengar på att ta dit stjärnor, och ha en turnering som fullt ut håller atp-nivå på alla sätt. Jag tycker det här är skitbra. 250-arrangörerna behöver en rejäl uppsträckning, men ägarna av licenserna måste sitta och dra huvudet i väggen just i detta nu. Värdet på det de äger minskade genast markant.
  • Man ska på alla sätt göra challengertouren mer lik atp-touren med atp-personal på plats i form av fysios och så vidare. Opreciserat ska det också finnas fler och bättre träningsmöjligheter i samband med turneringarna. Alla turneringarna ska också tillhandahålla gratis boende under hela turneringarna för samtliga spelare. Kort sagt, man kommer genast garanterat gå rejält plus bara man spelar på challengertouren. Arrangörerna som kör turneringar för att fylla ut hotell och ta betalt för det kommer däremot givetvis droppa av, så några turneringar försvinner på detta.
  • Alla matcher ska livestreamas. Magi!

Och sist ut, det som alla dessa grejer förbereder inför. Från 2020 kommer futuretouren försvinna från atp:s rankingsystem. Man kommer samla poäng på challengertouren, och atp-touren, ingen annanstans. Detta kommer hjälpa helt otroligt många misslyckade spelare att ta det beslut de nu inte klarar av, att ge upp. Att åka på kostsamma resor runt världen och spela futureturneringar kommer inte längre vara ett alternativ då det inte på samma sätt kommer vara en väg uppåt. På något sätt måste man givetvis lösa ett system där lyckosamma spelare på låg nivå plockas in i challengerturneringarna, men man kommer alltså inte få någon världsranking förrän man vunnit en match på challengernivå. Detta medför också att atp får full kontroll över rankingsystemet. Futuretouren ligger som sagt hos itf och nu skiter man helt enkelt i dem. Grand Slam-turneringarna och Davis Cup kommer givetvis alltid ligga kvar hos itf, men de har knappast någon makt överhuvudtaget.

Överlag precis hur bra som helst, och för svenskarna som går i skolan i USA, eller typ Markys Eriksson, det här är en enorm möjlighet. Det kommer finnas plats för ytterligare något hundratal spelare på challengertouren och det kommer dessutom gå att tjäna pengar på det. Inte mycket kanske, men åtminstone så man inte går minus. En otroligt välkommen möjlighet för de här killarna.