Fredagsuppsamling

Det är fredag, och vad gör vi på fredagar under veckor med lite mindre turneringar? Jo, vi tittar till vad som hänt, och vad som kommer under veckans slut.

Vi börjar i Hamburg, veckans 500-turnering.

Några bra spelare har hållit, några har fallit ifrån. Det är väl en rimlig sammanfattning.

Thiem har sett överraskande bra ut egentligen skulle jag säga. Inte mycket till motstånd, Moutet är väldigt tunn på den här nivån ännu och Millman är inte någon som har möjlighet att höja sig och prestera mot en märkbart bättre spelare, men jag tycker han sett bra ut, Thiem. Så bra som han kunnat se ut med det obefintliga motståndet. Han går in i helgen som stor favorit.

Trodde Carreno Busta skulle ryka mot Bedene igår, han har liksom inte sett bra ut på ett tag, men Bedene hade ont i ryggen och då är det ju lite jobbigt. Ser han inte alltid oerhört stel ut i ryggen, Bedene? Han kanske skulle prova att böja lite på sig ibland istället för att gå omkring och se allmänt stelopererad ut.

Basilashvili hämtade upp, det var väl 1-6, i första sets tiebreak mot Cuevas och när Cuevas tappat det, det är ingen överdrift att säga att han var lite nere i skorna. Han har någon sån här turnering per år då han är rätt bra på atp-touren, Basilashvili. I övrigt medelmåttig. Tycker det är märkligt med såna där spelare som så otroligt sällan är i form. Varför gör man inte samma sak lite oftare liksom? Dumt.

Monteiro torskade i kvalet, mot Kovalik, och får idag en ny chans. Påtagligt hur ofta det blir sådär, att en kvalförlorare ställs mot samma motståndare i huvudturneringen. Förra veckan var det Laaksonen som i Båstad torskade mot Londero i kvalet, sen slog Londero i första omgången, och sen gick till semifinal. Var jämnt i kvalet mellan Monteiro och Kovalik. Kan bli jämnt idag också tror jag, och båda tvås största match någonsin. Såna matcher är lite roliga, när det betyder så otroligt mycket för spelarna.

Mayer, dags för en tredje Hamburgtitel? Jag tror inte det, men jodå, från att inte ha varit någon höjdare i Båstad förra veckan prickade han formen till Hamburg igen. Två mycket bra matcher och den mot Monfils, oj så bra han spelade. Jag tror ju någonstans att det tar stopp mot Schwartzman, även om Svarres form känns minst sagt tveksam, men det ska skilja så pass mycket i spelstyrka. Långt ifrån säkert dock, och om Mayer vinner, då har han en tredje Hamburgfinal som i en liten ask. Titta bara på den andra kvartsfinalen på samma halva liksom. Det är två challengerspelare som gör upp där. Så viktig match mellan argentinarna också.

Otroligt varmt i Hamburg den här veckan. Det är ju inte många mil från oss i Sverige fågelvägen så ingen skräll kanske. Vissa har rykt på det. Gasquet kastade in handduken med en höftskada. Men såg man hur varm han var mot Paire så, han var nog inte så sugen bara. Blir ofta överhettad, Gasquet. Lite klen.

Vem vinner?

Tycker inte det finns så mycket till hot nu när han sett bra ut. Thiem vinner.

Vi promenerar vidare söderut, till Schweiz, och Gstaad.

Här fanns det de som inte var så spelsugna nej. Och de som inte riktigt behärskat förhållandena. Det är inte så vansinnigt hög höjd i Gstaad. 1000 meter över havet någonting. Vilket visserligen är en del. Nästan det dubbla jämfört med Madrid, och där betyder höjden mycket. Men hur som helst, det har spelat väldigt stor roll under veckan. Vissa spelare har fallit ifrån totalt på att de inte klarat det, Coric, exempelvis, och andra har utnyttjat det till max, Galovic, exempelvis.

Det man kan säga om spel på den här höjden är att det är de med halvbra serve som oftast gynnas mest. Sen finns det andra spelstilar som funkar också, men ska man säga något övergripande så är det just såna som Galovic som gynnas. Och Berrettini. Och Zopp. Såna där som har en bra serve. De är inte servekanoner, men de har det som ett bra slag och som lite av ett vapen. När man lägger till den extra fart de får av den tunna luften så blir serven plötsligt ett stort vapen, och de blir till små servekanoner för en vecka.

Vinnaren av Berrettini och Lopez mot Bautista i final skulle jag säga. Men det är svårt att gissa såna här småturneringar. Det brukar dock vara så att det skräller mindre och mindre ju närmare slutet man kommer så jag tror nog att någon av de lite bättre kommer ta chansen.

Inga vinnarodds uppe på Bethard. Tråkigt, tråkigt, tråkigt. Jag skulle nog titta lite på oddset på Lopez i alla fall, om de nu hinner komma upp. Bautista klar favorit så klart, det ska väl också sägas så det inte blir något fel här.

Och så var det veckans hardcourtturnering, Atlanta.

Här har favoriterna hållit lite bättre, men hade väl varit lite konstigt om de inte gjort det. Tittar man på de fyra högst seedade motstånd fram till kvarten, i form av en enda match, man blir ju inte kissnödig direkt. De bara skulle lösa det, och de har gjort det.

Kul att Chung är i dugligt skick direkt, kul att Baghdatis sprattlar till på ålderns höst, och kul att det kanske blir den där finalen mellan Isner och Kyrgios på söndag. Helt okej turnering det här faktiskt, även om man kanske inte helt också hållet ställt om till hardcourt ännu. Jag har kollat klart mer på grusturneringarna såhär långt den här veckan.

Tycker Kyrgios och Isner är klart större favorit än oddsen talar om. Egentligen kan man nog spela på båda två så har man gjort en okej affär, för jag tror ingen av de andra är tillräckligt bra för att slå dem båda vilket antagligen kommer krävas.