Veckans turneringar

Ny vecka, och alltid nya turneringar. Nästan. Man börjar ju få lite ångest för vinteruppehållet redan nu.

Två 250-turneringar och en 500-turnering, precis som förra veckan.

Tyvärr usla tider på två av veckans turneringar. Både Washington och Los Cabos är kvällsturneringar där de spelas. Washington startar sen kväll svensk tid. Los Cabos spelas mitt i natten vår tid. En av årets sämsta veckor det här faktiskt när det gäller tiderna.

Men vi har ju Kitzbuhl också. Helt vanliga europeiska tider. Vi börjar med den.

Nytt försök för Thiem att vinna en turnering han ska vinna. Hemmaplan, 250-turnering, och givetvis, han ska vinna den här ännu mer än han borde vunnit förra veckan i Hamburg.

Finns dock motstånd. Hemmaplan för Kohlschreiber också först och främst. Mer hemmaplan egentligen. Han må vara tysk men han bor i just Kitzbuhl och har vunnit här två av de senaste tre åren. Var exakt likadant förra året. Han kom in med svag form men vann ändå. Förra året kom han dessutom in till den här turneringen halvskadad. I år är det väl inte riktigt lika illa så chansen borde ju verkligen finnas.

Verdasco också kanske, eller någon av alla de andra. Vi minns Basilashvili Hamburgvinst igår. Han var en av startfältets absolut sämsta spelare där men vann ändå. Nu rankad 35:a i världen såg jag nyss, Basilashvili. Det har funnits många felrankade spelare genom åren men det här är nog det jävligaste. Alla veckor utom en eller två varje år är Basilashvili en hyfsad spelare på challengertouren rent nivåmässigt. En eller två veckor om året är han bra. Och får ofta maximal poängmässigt utväxling på dessa. 35:a i världen. Som en jämförelse skulle jag säga att han i grunden absolut inte är bättre än Elias Ymer exempelvis. Och det känns ju kanske inte jättenära att Ymer ska vara rankad 35:a i världen. Nej, det där finns liksom inte.

Finns som synes med den här veckan också, Basilashvili. Jag tror han torskar direkt. Djere är en bättre spelare.

Otroligt många jämna matcher här faktiskt. Snudd på alla matcher i första omgången är vidöppna, och sånt är ju lite kul. Som veckans enda europeiska atp-turnering har man också som synes lyckats suga in några bra spelare så kan bli en helt okej vecka i Kitzbuhl känns det som.

48-lottning precis som vanligt i Washington. De 16 seedade spelarna står över den första omgång och de övriga 32 gör upp om vilka som ska få möta en seedad spelare i den andra omgången. Det är förresten det här formatet som challengerturneringarna kommer ha nästa säsong. Ett format jag verkligen gillar detta. Att som i Kitzbuhl, och Båstad exempelvis, bara ha fyra spelare som står över första omgången och då bara behöver vinna fyra matcher för att ta titeln, det blir lite löjligt. Det här däremot, det känns rimligt. Den första omgången blir som ett mellanting mellan kval och första omgång. Jag gillar det.

För Murray och Wawrinka blir det spel i första omgången. De har inte mycket till ranking efter att knappt ha spelat senaste året och de måste till och med ha wildcards för att komma in i turneringarna. De skulle givetvis kunna spela på skyddad ranking istället men väljer wildcards så har de kvar sin skyddade ranking, om de mot förmodan någon gång skulle behöva den. Wawrinka just nu runt 200 på rankingen. Murray precis innanför 1000-strecket.

Vilket startfält det här är alltså. Helt otroligt. När det gäller bredden känns detta som årets klart bästa 500-turnering. Synd att den går på för oss så tråkiga tider.

Är det inte ovanligt många med en väldigt realistisk chans att vinna? Zverev lite favorit kanske, men sen då? Kyrgios, Isner, Murray, Chung, kanske Wawrinka har hittat någon form? Nishikori långt ifrån ofarlig, Edmund är riktigt bra numera, Goffin tillbaka, hur bra är han? Pouille ska aldrig räknas bort, Shapovalov lär bli att räkna med nu när det är hardcourt igen. Khachanov, Tsitsipas…där kanske man ska stanna, men oj så många bra spelare. Vi får nog vänta några dagar innan vi pratar mer ingående om Washington för det här är svårt att reda ut i nuläget. Full fart redan från start hur som helst. Mycket fin nivå på många av matcherna redan i första omgången.

De har lyckats få några bra toppar till Los Cabos i år. Brukar annars vara dåligt med det. Bredden är lika usel som vanligt. 146 på rankingen krävdes för att komma in, men Del Potro och Fognini plus några andra okej spelare, Querrey som numera är lite underrankad exempelvis, det här är ju rätt bra.

Svenskt på plats. Smart av Ymer att sticka fram nosen när man vet att startfältet här alltid är rätt svagt. Karlovic är numera rankad efter Ymer, och att få möta en spelare rankad efter sig själv i en atp-turnering när man själv inte är topp-100 i världen, det kan man knappt drömma om. Så det är ju en bra lottning det här också, precis som alltid. I princip en slantsingling att möta Karlovic just nu om man inte är en bra spelare. Han servar fortfarande bra, Karlovic, men han kan inte spela. Inte ett enda dyft kan han spela. Hans förlustmatch mot Young förra veckan var bland det värsta jag sett från Karlovic på det spelmässiga planet och då vet ni att det inte brukar se så bra ut ens när han får spelet att fungera.

Ymer har returerna som en av sina stora styrkor och han är rätt bra på att hålla igång bollen. Borde passa honom väldigt bra att möta Karlovic. Det som talar emot honom är kanske att han inte riktigt är de stora poängens man, Ymer, och i och med att det kommer bli tiebreaks i matchen så, det kan bli jobbigt där. Men rent kvalitetsmässigt tycker jag han ska vinna. I så fall Mannarino, det kan ju vara intressant. Tror inte han skulle vara helt stekt där. Mannarino är alltid en utsatt seedad spelare. Han kan förlora mot rejält sämre spelare om han har en dålig dag.