Inför finalen

Dåså, mina vänner. Vad tror vi?

22:00 Nadal-Tsitsipas 1,19-5,35 Bethard

Jag försöker liksom komma fram till vad det är med Tsitsipas som får mig att engagera mig lite extra. Det måste väl vara att han har det som man brukar kalla för just det. Han är en stjärna, en artist, han är en sån där som man egentligen lite grann vill vara, och det gäller ju inte precis de andra unga spelarna som kommit upp de senaste åren, och just nu kommer upp. Zverev liksom, jodå, jätteduktig på tennis, men det är ju fan inte mycket coolt över honom. Coric, ja har man sömnproblem så, varför inte, då kan man tänka lite på honom. Kyrgios försöker ju vara något, men vem fan vill vara någon som låtsas vara något och mest av allt, vem gillar en idiot? De är inte särskilt färgstarka de där killarna, men Tsitsipas är det, och det är väl därför jag tycker det är så kul att jan just nu slår igenom så otroligt kraftfullt. Och så har vi ju Nadal, som just nu lite i skymundan är överlägsen. Medan de andra är skadade eller pendlar enormt i sin nivå leder han världsrankingen med över 3000 poäng och årsrankingen med över 2000 poäng. Han kommer behöva floppa grovt i US Open eller bli skadad under slutet av året för att någon annan ska kunna bli världsetta innan det här året är slut. Vilket i så fall vore direkt orättvist. Visst är det här Nadals säsong, inget snack om saken. Han var snudd på värd att vinna Australian Open. Han var snudd på värd att vinna Wimbledon. Han vann Franska Öppna. Han ägde grussäsongen. Och han går här för sin tredje masterstitel i år. Vinner han idag har han alltså plockat hälften av årets masterstitlar såhär långt. Federer har haft sin topp i år. Djokovic hade en topp under Wimbledon. Zverev har nött på när de bästa varit borta. Men nja, Nadals säsong, lite i skymundan, som sagt. Jag tycker inte det pratats så mycket om att han varit så bäst som han varit i år. Federer hade varit nära honom om han spelat grussäsongen men det där med om, det är ju sällan särskilt spännande. Djokovic hade varit världsetta om han alltid spelat som han gjorde i Wimbledon. Det är ungefär lika intressant.

Men nu var det den här matchen vi skulle prata om.

De möttes i Barcelona i somras. I finalen. Tsitsipas fick tre gem då. Han var sliten efter det som var hans stora genombrottsturnering. Hans första genombrottsturnering kan man väl säga. Känns som han slår igenom mer eller mindre varje vecka just nu. Jag tycker inte man ska dra några större växlar på den matchen. Tsitsipas är väl lite bättre på grus kanske, Nadal, han är ju rätt okej på grus, men nu hardcourt, och helt andra förutsättningar.

Tsitsipas har precis det man behöver för att slå Nadal. Han har en bra serve, och han har en jäkla slägga till forehand. Riktigt duktig på att slå på höga bollar också, Tsitsipas, en av de viktigaste sakerna när man möter Nadal. Han har det faktiskt väldigt bra förspänt när det gäller sina styrkor för att ta sig an Nadal.

Men det finns ju lite problem för Tsitsipas också.

Det största är hans backhand. Jag tycker det är lite märkligt att hans motståndare den här veckan inte kunnat utnyttja den bättre. Han är väldigt ojämn i sitt backhandspel. Han slår en del vinnare. Extremt snygga vinnare ofta. Från den sidan. Men han har också en stor mängd halvträffar som blir korta i banan. Hans motståndare hittills under veckan har mest blivit förvirrade av det och det har på något sätt blivit till en bra variation för Tsitsipas. Idag kommer Nadal utnyttja de där felträffarna hänsynslöst. Att bli kort i banan mot Nadal, det är inte att rekommendera det. Det är han och Federer som är totalt överlägsna på att utnyttja sånt.

Jag tror inte att Tsitsipas vinner idag, men som sagt, han har de spelmässiga vapen som behövs för att hota och slå Nadal. Det är bara det att jag inte tror att han är riktigt tillräckligt bra. Eller kanske snarare att Nadal är lite för bra. Plus att jag vet inte, men någon gång måste han ju bli lite trött, Tsitsipas. Jag trodde att det skulle bli igår, men då var det ju inga problem alls. Tresetare tre matcher i rad och inga mjuka sådana direkt utan stenhårda grejer mot några av världens absolut bästa spelare. Han spelar absolut ytterst energisnålt, men helt 100% fräsch kan han knappast vara idag. Det vore direkt märkligt.