Inget för småkillar

Det är inget för småkillar att möta Nadal i en stor final i tennis. Så är det bara. Man kanske ska vara lite försiktig med att ge sig på det.

Fram till att matchen i stort sett var förlorad hade Tsitsipas vunnit en returpoäng. Någonstans i det första setet var det som han plockade den. Jag tror i början. Jag minns den inte riktigt. På den nästkommande bollen gjorde Nadal dubbelfel, och Tsitsipas hade då vunnit två returpoäng vid 2-6 2-4. Helt osannolikt.

Han är ett monster, Nadal. Tennis är ett märkligt spel när det gäller det statistiska.

Man vinner nästan alltid mellan 20% och 40% av poängen i motståndarens serve när det gäller matcher på någorlunda hög nivå. Man sätter alltid mellan 50% och 65% förstaservar, i princip. Och så vidare. Allt är väldigt konstant. Det är ungefär likadant hela tiden. Men Nadal fattar inte riktigt det där tydligen, att tennisen är ett sånt där spel där det är likadant hela tiden. Han skiter i det. Han bara kör, han missar inte, och att se hur långt ifrån Tsitsipas var att ens plocka poäng i Nadals serve igår, det var fascinerande.

Extremt imponerande att Tsitsipas kom tillbaka från det där, och bröt tillbaka och sjukt nog nådde han till slut över de där 20% i vunna returpoäng. Vi vet det där att det alltid är så. Inte ens Nadal kunde stå emot det. Men man får vara ärlig och säga det, Tsitsipas var inte riktigt redo att spela en stor final mot Nadal. Han räckte inte till, även om hans makalösa mentala förmåga gjorde att han var en nätrullare från att skrapa fram ett avgörande set. Ett eventuellt avgörande set där åtminstone jag tror att han hade varit totalt chanslös.

Nadal mästare i Toronto. En överlägsen sådan. Cilic hotade honom, men i övrigt var det ganska lugnt. Han är spelaren att slå just nu, Nadal. Det blir kul i Cincinnati den här veckan. Federer och Murray tillkommer. Djokovic vill nog ta revansch. Smaskigt.