Davis Cup sålt till ett hittepåföretag

Det här är faktiskt bland det mest märkliga jag sett. Det är så man tror att de på något sätt skämtar.

Ni som är fotbollsintresserade eller kanske bara lite sportintresserade i allmänhet känner nog igen honom. Mittbacken som var ungdomsspelare i Manchester United, men som United inte tyckte verkade vara så bra och skickade iväg i princip gratis till Barcelona, och därefter blev en av tidernas bästa mittbackar, Pique. Numera gift med Shakira också sen ett knippe år tillbaka. Känns som att han hunnit med lite mer än oss andra på något sätt. Vunnit VM, EM, CL, massor av inhemska titlar, gift sig med Shakira, och nu också köpt Davis Cup. Vad har ni själva gjort de senaste 15 åren? Han är förresten bara 31 år gammal. Rätt otroligt.

Pique, och Barcelonas huvudsponsor, ett japanskt näthandelsföretag, har alltså köpt rätten att arrangera Davis Cup i 25 år framåt. Eller ja, inte Davis Cup. Det kanske kommer heta så, men det blir något som inte ens har antydan till en gemensam nämnare med Davis Cup. Man ska arrangera en enveckasturnering i slutet av november varje år. Den första upplagan spelas nästa år i antingen Madrid eller Lille. Att man inte ens har en spelplats klar, det är ju kanske ett tecken på att det är lite Kalle Anka över det här.

Vi som inte är sådär purunga, och framför allt ni som är ännu äldre, minns alla fantastiska DC-matcher och svenska framgångar genom åren. Den turneringen är nu alltså nedlagd och såld till en spansk mittback. Ni hör ju hur det låter.

Davis Cup behövde verkligen göras om. Man behövde satsa rejält och göra om turneringen så att matcherna spelades som hemma/borta under en vecka för att det skulle bli rättvist. Man skulle kanske inte få med alla de bästa spelarna för det, snarare lite färre, men man skulle få till ett rättvist världsmästerskap i landslagstennis som jag kan lova skulle engagera folk som bara den. Nu gör man såhär istället. Man ger upp och lägger ner skiten. Man säljer varumärket och köparen ska använda det till att arrangera en ny version av World Team Cup, den där landslagsturneringen som under ett knippe år spelades i Dusseldorf och som inte en människa brydde sig om.

Det enda sättet att göra det här till något som någon tittar på är att ge de bästa spelarna massor av pengar för att vara med. Det är mest troligt så man kommer göra det också men om man ska vara riktigt ärlig, landslagsverksamhet fungerar aldrig om spelarna får betalt. Ett fotbolls-VM där man vet att spelarna bara deltar för pengarnas skull, det funkar inte. Det är Ryder Cup om en månad, ett evenemang som är så extremt stort snudd på enbart beroende på att det inte är några pengar inblandade. Det blir genuint. Folk märker att spelarna deltar enbart beroende på att de vill vinna, och det är en sak som egentligen är gemensamt för alla de idrottsevenemang man rycks med mest i. VM i fotboll, OS, Ryder Cup, och några till. Idrottsmännen har pengar så det sprutar ur öronen på dem, men de gör någonting gratis för att de vill vinna. Davis Cup var en sån grej, och man borde nog slagit vakt om den grejen istället för att göra såhär. Inte för att man någonsin hade fått upp den på samma nivå som de där grejerna jag räknade upp där, men man hade i alla fall någonting. Nu har man ingenting, för nu har man sålt det.

Nästa steg för ITF att sälja Grand Slam-turneringarna? Jag tror faktiskt inte det är helt osannolikt. ITF är en organisation likt FIFA och UEFA där det sitter korrupta människor och bestämmer. De skiter i hur det går. De tjänar inga stora pengar på det de gör om de inte gör såna här grejer, som att sälja Davis Cup, och när de också sitter på makten över Grand Slam-turneringarna, som sagt, jag skulle inte bli sådär extremt förvånad om det händer något där också under de närmaste åren. Kan låta otroligt, och vi snackar ganska många år fram i tiden, men en femte Grand Slam-turnering i Dubai kanske? Jag tror att det kan hända.

Sveriges kvalmatch mot Schweiz om några veckor är alltså en kvalmatch om ingenting. Jag kan inte tänka mig att man kommer ta de 16 lag som är kvalificerade för Davis Cup nästa år och kasta in dem i det här evenemanget. Man kommer vilja ha de starkaste länderna med, och där är nog inte Sverige särskilt attraktivt med bröderna Ymer om man säger så.

Och japp, svenska tennisförbundet var givetvis också insyltade i detta idiotbeslut.