Inför finalen

Några timmar kvar bara. Det här blir kul.

22:00 Federer-Djokovic 1,83-2,15 Bethard

2,5 år sen de möttes. Kan det verkligen stämma? Det känns osannolikt, men atp:s statistik ljuger ju rätt sällan får man säga. Australian Open 2016 var senaste mötet. Djokovic vann då i fyra set. När det gäller inbördes möten hann Federer skrapa åt sig ett rätt bra försprång innan Djokovic ens fyllt 20 år, så det ska sägas att det är rätt stor övervikt för Djokovic sen han blev vuxen. Inte mycket till konstigt med det. Ni vet ju hur jag anser att de här står sig spelstyrkemässigt. För mig är Djokovic den spelare som varit uppe på den ganska överlägset högsta nivån när han varit som bäst. Det finns ingen som varit lika bra som honom då. Federer kanske tvåa, med viss konkurrens, nja, jag vetefan, han och Nadal får nog dela den placeringen med några andra tätt bakom. Lite stöd för det kanske man ändå får i de inbördes mötena här. Sen har Federer varit fantastisk, vunnit mest, varit störst, men som sagt, när det gäller vem som varit bäst, för mig inget snack och det är väl kanske lite svårt också att snacka bort Djokovic övervikt i deras inbördes möten när man plockar bort de matcher då han ännu inte var i närheten av att vara en toppspelare.

Men den där diskussionen kan vi ju spara tills vi har lite mer tid.

Kvällens match?

Ikväll tror jag att Federer utjämnar. Jag tror han är närmare sin högsta nivå än vad Djokovic är den här veckan, och jag tror helt enkelt att Federer är rätt märkbart bättre.

Hur kommer det se ut då?

Det är ju lite bökigt för Federer att möta världens bästa försvarsspelare och världens bästa returnerare. Han är beroende av att få lägen efter sin serve och han är beroende av att kunna slå igenom sin motståndare utan att behöva chansa. Det här kan rädda Djokovic idag. Att han får det här väldigt väl serverat för sig. Han kommer inte behöva oroa sig över att föra matchen, det han har störst problem med när han inte spelar som bäst. Det är enklare för honom att försvara sig, han är säkrare på att hitta en hög nivå i det spelet så att säga, och därför stor chans att han presterar riktigt bra ikväll.

Men jag tror som sagt ändå att Federer är lite för bra. Jag tror han kommer hålla det rätt jämnt med Djokovic när bollen är i spel och därmed avgör nog den övervikt i poäng vunna direkt på egen serve till Federers fördel.

Men vilken match. Jämna odds som ni ser. Ingen vet hur det här kommer sluta. Det är vidöppet, och matcherna mellan dessa två är oftast något av de bästa man kan se, både i den här sporten och i all sport.

22:00 mina vänner. Missa inte!