Novak supermästare

Rätt stor grej faktiskt. Han har alla Grand Slam-titlar. Han hade dem en gång samtidigt till och med. Från Wimbledon 2015 till Franska Öppna 2016 var han regerande mästare i alla fyra Grand Slam-turneringar. Det är totalt overkligt det. Nu är han också först med att ha vunnit alla masterstitlar. Alla utom den här, Cincinnati, har han dessutom vunnit minst två gånger. Det går att hitta rätt okej grejer i Djokovic karriär som ingen annan gjort.

Märkligt match igår. Jag tyckte egentligen att Federer på något sätt var bättre i början av matchen. Eller nej, han kändes bättre. Men han var inte bättre. Det räcker ju bara att man kollar hur matchen förflöt. Federer vann inga poäng när Djokovic servade. Djokovic vann massor av poäng när Federer servade. Federer hade visst hållit sin serve hundra gånger i rad när Djokovic bröt honom i mitten av första set. Igår höll han inte sin serve i någon större utsträckning. Tre gånger blev han bruten. Den där gången i mitten av första och sen två gånger i andra set från att han själv plockat ett tidigt break i setet.

Svårt att säga vad som var mest avgörande. Båda grejerna var väl egentligen avgörande. Dels hade inte Federer en tillräckligt bra dag. Han missade en del. Och dels är det väl det här, som varit emot Federer hela tiden sedan det kom upp bra spelare och började bråka med honom. När det är matcher på den här nivån, den absolut högsta, är det bara så att det är den lite mer tillbakalutade spelstilen som härskar. Titta bara på alla gånger som Federer kom fram på nät igår. Bara Djokovic överhuvudtaget hinner slå till bollen så blir Federer lite för mycket av en sittande fågel vid nätet. Det är lite för ineffektivt att stå där med meterbreda rännor vid sidan om sig och även möjligheter att slå hårt rakt på honom eller för den delen lobba. Han lämnar över avgörandet till motståndaren, och mot svaga spelare, eller bra spelare ska sägas, funkar det utmärkt. Men när man möter den bästa, då är det inte så effektivt att lämna över avgörandet. Då blir Djokovic helt enkelt lite för bra. Rätt intressant faktiskt att man aldrig pratar om nätattacker på det sättet. Det ses som något positivt, modigt. Jag har svårt att se vad som är modigt med att springa framåt och hoppas på att motståndaren inte ska slå ett tillräckligt bra slag.

Jag trodde verkligen att Federer skulle vinna igår. Lite deppigt på något sätt att han inte vann. Han var bra den här veckan. Han mötte en Djokovic som haft en rätt svag vecka. Ändå var Djokovic helt överlägsen och någonstans får man väl då fundera lite över vad som krävs för att Federer ska vinna en stor match mellan dem igen. Han kan ha en bättre dag än han hade igår, men Djokovic kan vara i bra mycket bättre skick än såhär, och det måste kännas lite halvjobbigt.

Grand Slam-titlar under 10-talet: Djokovic 12, Federer 5.

Masterstitlar under 10-talet: Djokovic 26, Federer 9.

Det blir problematiskt ändå att vrida det till att Federer fortfarande ska ses som en totalt sett bättre spelare än Djokovic. Det är det verkligen.