Monsterflopp av Ymer

Matchen försvann från livescoren i slutet av andra set och medan den var borta försvann också Elias Ymer från US Open-kvalet. Det är en superflopp det här. Som jag skrev tidigare idag är Berlocq både sämre rankad och en sämre spelare än Ymer numera. Och så var det den lilla detaljen att han är så dålig på hardcourt att han enbart spelar kvalen till Grand Slam-turneringarna för att håva in pengarna som man får för att ställa upp. Annars undviker han det till 100% och att förlora mot en spelare med den inställningen, och som alltså är sämre än en själv, då har man faktiskt lite problem.

Och problem har han ju, Ymer. Det har känts ännu mer vilset än vanligt sen Söderling slutade träna honom och någonstans så, när man ser till de magiska lottningar han haft, som jag ofta skojar om, men det där kommer inte vara för evigt. Det kommer vända snart det där, och med tanke på att han inte vunnit så många matcher med de lottningar han haft senaste månaderna, det blir inte lätt att klättra eller ens behålla den ranking han har framöver.

Inget konstigt med det i och för sig. Rankingmässigt har han nosat på att vara topp-100 i världen under sommaren. Jag tycker inte och har aldrig tyckt att han varit så bra. Tittar man på spelarna så ligger ungefär där så är de klart bättre än Ymer, och som sagt, risken är att det kanske blir en tillbakagång framöver. Innanför de 150 bästa är han i spelstyrka, men inte så mycket mer än så.

Han har en challengertitel och lite annat att försvara från förra året under hösten. Det blir nu knappast någon topp-100-ranking vid årets slut, tyvärr.

Fernando Gonzalez är den människa som ska träna honom framöver, sägs det. Ett jäkla stort namn får man säga. Mannen med kanske tidernas bästa forehand kan ju ha ett och annat att lära ut. Men jag får ärligt säga att jag aldrig ens haft en tanke på att Gonzalez skulle arbeta som tränare. Han var inte direkt den skarpaste spelaren rent taktiskt och kanske inte heller något mentalt monster direkt. Han har mig veterligen inte tränat någon spelare tidigare heller och nja, desperat, kan man väl kanske säga. En del av träningen ska ske i Chile och en del i Florida. På Gonzalez villkor alltså. Det gick inte jättebra förra gången Ymer förlade sin träning till utlandet och nej, det där tror jag helt enkelt inte på överhuvudtaget.