Veckans atp då?

Jodå, de trummar på i Winston Salem, men ärligt talat, ingen bryr sig om den där turneringen. Eller jo, jag gör det ju, men jag är ju lite konstig också.

Lustigt hur det alltid är samma spelare, samma slags spelare, som tar chansen såna här veckor. Det kommer ju av just att de tar chansen såna här veckor, men det är alltid de överrankade spelarna som går långt och vinner de här turneringarna. Carreno Busta, är han snudd på topp-10 i världen? Givetvis inte, men han samlar poäng. Han spelar såna här veckor, och när motståndet är svagt är han hur effektiv som helst. Medvedev är nästan topp-50 i världen. Han är inte så bra. Daniel, han lever på sin titel i Istanbul i somras, där startfältet var skrattretande svagt. På det är han topp-100. Nu smyger han upp mot topp-50 efter den här veckan, lite beroende på hur det går här under helgen men oavsett vilket, en spelare som normalt är okej på challengertouren blir nästan topp-50, just på att han tar chansen såna här veckor. Johnson? Han ser inte ut som någon världsartist när han möter bra spelare direkt. Såna här veckor, och mot svagt motstånd, extremt effektiv. Han blir nu topp-30 i världen, trots att han de allra flesta veckorna är rätt värdelös.

Det är så klart egentligen en mycket god förmåga det här, att sticka fram nosen när chansen ges, men visst känns det lite orättvist. De som tänker göra ett försök att prestera i US Open står över den här veckan. De som inte tror på sig själva i stora turneringar väljer att spela såna här turneringar, och får på det en skyhög ranking som de kan leva på det närmaste året. Går absolut inte att komma runt, och min inställning är att det alltid ska spelas atp-tennis, även på vintern. Det ska vara upp till spelarna att välja om de vill spela eller inte. Det går inte att göra något åt, men lite problematiskt för rankingsystemet är det. Jag tycker i grunden att 250-turneringarna kanske ska få dela ut lite färre poäng än de gör nu. Att istället göra 500-turneringarna och uppåt mer utslagsgivande för rankingen, så det inte blir lika lätt att samla på sig enkla poäng på det här sättet.