Final på gång

Man är ju lite bortskämd på något sätt. Det spelas atp-tennis den här veckan, precis som alltid, och det spelas viktiga matcher för spelarna som är med. Sen kan man längta hur mycket som helst efter US Open, men det ska spelas en atp-final först. Ikväll, i Winston Salem.

23:00 Johnson-Medvedev 1,86-2,10 Bethard

Han får ses som en småturneringsspecialist nu, Johnson. Man funderar ju ärligt talat inte ens över om han kan tänkas ha en möjlighet att gå långt i en stor turnering. Han är totalt chanslös mot bra spelare. När han möter en bra spelare har han liksom ingenting som håller. Mot lite sämre spelare däremot är han plötsligt en riktigt bra servare som är bra i spelet för att vara just en bra servare. Men mot bättre spelare, som sagt, en servespecialist som har alldeles för dålig serve och som är på tok för svag i bollandet. Han har vunnit två år i rad i Houston, och så grästitlarna i Newport i år och i Nottingham 2016. Det är inte Rom, Madrid, och Paris han vunnit direkt, om man säger så. Han är bra i de här minsta, svagaste, atp-turneringarna helt enkelt. Medvedev går för andra titel. Han vann i Sydney i år. Inte lika tydligt med honom, men lite samma sak. Mot bra spelare ser man att han inte håller i bollandet. Mot lite svagare motstånd däremot väldigt effektiv.

Så, hur slutar det här då?

Verkligen ingen slump att Medvedev har 3-1 i inbördes trots att Johnson alltid är bättre rankad. Johnson får lite mer på sin serve, men inte så stor skillnad, och väl i bollandet är Medvedev lite giftigare, lite bättre, och framför allt, han har ingen svaghet på samma sätt som Johnson har i sin backhand.

Johnson har fyra titlar på fem finaler. Ingen slump det heller. Han känns som en sån där typisk amerikan som sticker fram nosen när det gäller. Det talar för honom.

Spelstilsmässigt ytterst upplagt för Medvedev, det talar för honom, och jag tror Medvedev, jag håller honom som lite favorit.

Rankingmässigt så klättrar Johnson till plats 28 i världen om han vinner. Medvedev klättrar desto mer. Om han förlorar upp 18 platser till plats 39, rejält personbästa. Om han vinner klämmer han sig upp till plats 36.