Lite över gränsen

Det verkar som att Lahyani inte kommer få något straff, eller avstängning efter det här, vilket givetvis är helt orimligt. Det här är långt, långt över gränsen.

Det har pågått i flera år det här. Lahyani vill vara en i gänget bland spelarna, och försöken att mer och mer bli det blir mer och mer tydliga. Det här var det värsta hittills, och det här är väl första gången som jag tycker att man borde titta på hans lämplighet att döma vidare. Det är inte normalt att stå och säga att man vill hjälpa en spelare, oavsett vad det handlar om. Det ser inte bra ut.

Det är också dåligt omdöme. Tennisen har en tydlig regel som säger att en spelare som inte gör sitt bästa ska varnas, förlora poäng, förlora gem, och till slut matchen. Kyrgios uppfyllde i vanlig ordning alla parametrar för att bli skickad av banan redan i andra set för att inte ha gjort sitt bästa. Det struntade Lahyani i. Han försökte istället hjälpa honom och oturligt nog för Lahyanis del funkade det också. Herbert blev helt fruktansvärt nervös när han skulle serva hem andra set och när Kyrgios fick chansen så började han anstränga sig och kunde då givetvis vända matchen ganska enkelt. Det finns ju liksom inga tveksamheter kring att han krossar Herbert när han försöker.

Herberts ståndpunkt efter matchen var att han inte ansåg att det var ett acceptabelt beteende av Lahyani. Kyrgios ansåg att det var ett acceptabelt beteende, och arrangörerna gjorde det enligt ett uttalande också. Det bygger kanske inte precis på Lahyanis status dock. För ett par år sen var han en av de domare som dömde de största matcherna. Det är han inte längre, och man kan ju tänka att det här är ytterligare ett steg ner på stegen.

Jag tycker i grunden att Lahyani antagligen är den bästa domaren, men han har försökt bli något mer än en domare och det har blivit pannkaka. Kommer ni ihåg Anders Frisk, den gamla fotbollsdomaren som under något år var en av de domare som fick döma de största internationella matcherna? Han spårade ur fullständigt under slutet av sin karriär där allt han gjorde gick ut på att synas så mycket som det vara var möjligt. Lite samma syndrom har nu drabbat Lahyani, tyvärr, och det blir nog svårt för honom att ta sig ur dessa dumheter.