Vilken jävla match!

En av årets bästa matcher, gott folk.

Någon som sett Khachanov spela sådär bra tidigare? Det har ni inte nej. Det är en av Nadals svagheter, att det är förhållandevis lätt att göra sitt livs match mot just honom. Djokovic har aldrig spelat så bra som han gjort mot Nadal mot någon annan. Vi minns Söderling, vi minns Thiem, vi minns Rosol i Wimbledon, och så vidare. Det är ganska många som gjort sitt livs match mot Nadal, och nu även Khachanov. Jättebra spelare i normala fall, Khachanov, men vi som ser honom flera gånger varje månad vet hur mycket han normalt missar, hur osäker han är, och så vidare.

Han bjuder in till det här, Nadal. Inget snack om den saken. Han har ett sånt extremt säkerhetsfokus att det blir bred marginal över nätet och även minst sagt bred marginal till baslinjen, ofta för bra marginal där, men när man börjar tjata om att han är kort i banan ska man veta att det oftast gäller returgemen där han startar varje dueller 10 meter bakom baslinjen för att ha minimal risk att förlora poängen direkt på motståndarens serve. Därifrån är det inte direkt lätt att pricka baslinjen kan jag säga. Det gör att motståndaren får massor av tid på sig, och om det är en lång spelare som Khachanov, med en slägga till forehand, då ligger det nära till hands att motståndaren kan börja spela väldigt, väldigt bra.

Huruvida detta är rätt taktik eller om han borde våga kliva lite längre fram i returspelet och på så vis missa mer, men ta bort möjligheten för motståndaren att spela så otroligt bra, jag vet inte. Det är hugget som stucket. Om han spelat på det viset, och Khachanov haft en lika bra dag som han nu hade, då hade Khachanov krossat Nadal. Inte troligt att han då hade haft en så bra dag, men på det här sättet lägger sig Nadal mindre i motståndarens händer, även om det kan låta konstigt i och med att han alltså bjuder in sin motståndare till att spela bra.

Khachanovs insats förtjänade ett bättre öde egentligen. Nadal spelade riktigt, riktigt bra i den här matchen. Om han haft en vanlig dag, då hade Khachanov varit en av de där som slagit Nadal på just det här sättet. Att vara en lång spelare, med en rejäl slägga till forehand, och ha sitt livs dag. Om man jämför Khachanovs insats igår med Söderlings insats när han slog Nadal på grus i Franska Öppna exempelvis. Khachanovs nivå här var i min mening klart högre, men det var som sagt en Nadal på topp, och då räcker det ändå inte fullt ut även om det var sjukt nära. Jag tror faktiskt att Nadal hade haft en ruskigt fin chans att vända även om Khachanov servat hem andra set på någon av de två chanser han hade, men Khachanov var då lite favorit, och hade varit klar favorit vid 2-0 i set. Så det var en Nadal som var sjukt illa ute. Precis som turneringens andra huvudfavorit Djokovic har han nu varit uppe i över två gånger pengarna i en av sina matcher. Inte helt vanligt att en trolig slutsegrare är så hotad i en tidig omgång att det är på det viset.

Fantastisk Khachanovinsats. Tveklöst en av årets bästa och mest underhållande matcher. Och om det inte är för illa med det där knät som han börjat tejpa igen så är Nadal fortfarande en stekhet kandidat till att vinna turneringen. Han ser fruktansvärt stark ut.