Zverev bortstoppbollad

Det blir ju lite konstigt när man säger det när det gäller spelaren som de allra flesta tror är en kommande världsetta, men det är exakt Zverevs spelartyp som just nu manövreras ut på atp-touren.

Som jag skrev om för något halvår, eller år kanske, jag vet inte hur länge sen. Jag har nog skrivit om det ännu tidigare, men jag har skrivit om det extra mycket i år då fler och fler spelare börjat använda sig av det, och nu gör de allra flesta det mer eller mindre. Det här sättet att returnera, som Nadal fört in. När man ställe sig maximalt långt bak i banan och på så vis så långt det bara går gör att det är upp till en själv även i returgemen, det är inte bra för spelare som Zverev det där. Det är katastrof för Zverev.

Att stå lite bakom baslinjen är knappast något nytt när man returnerar. Men när det gäller spelare som Kohlschreiber, som egentligen är offensiva, så är det något nytt att man använder sig av detta retursätt. Mot en motståndare som Zverev, som inte servar lurigt på något sätt. Som inte är bra på att vinkla sina servar, är det egentligen idiotiskt att inte göra så. Zverev kan bara få utdelning på sin serve via kraften. Om man backar bak tar man kraften ur spel och använder den istället till sin fördel. Det krävs alltid en bra retur för att komma in i bollen, men man får alltid chansen. Om man har en offensiv returposition får man i en står del av bollarna inte ens chansen då serven är för hård och bra för att det ska vara möjligt att slå en bra retur.

Lägg därtill att Kohlschreiber här som ingen annan tidigare utnyttjade det faktum att Zverev, med sina enorma svingar och relativa sävlighet, är tvungen att stå ett par meter bakom baslinjen via en våg av stoppbollar, det här är väl lite av en sån där match som man för Zverevs skull kan hoppas att inte så många av hans konkurrenter såg. För såhär pass enkelt ska det inte vara att manövrera ut en världsfyra.

Nu är han ingen världsfyra när det gäller spelstyrka, Zverev. Han passade på och samlade titlar och poäng när de bästa spelarna inte var med. När de bästa spelarna är med har han aldrig varit en toppspelare. Han är en duglig topp-10-spelare, så det är en skräll att han ryker, men det ska poängteras att det var givet på förhand att han inte hade något med slutstriden att göra den här gången. I framtiden kommer han säkert ha det även när de bästa är med, men han är inte där ännu.

Kul för Kohlschreiber. En jätteduktig bollare som förtjänar en framgång på ålderns höst. Nu kan han hänga med ett år till med bra ranking.