Inför måndagen

Dags för de sista åttondelarna. Är det så att man sitter och studsar redan nu? Nja, idag sitter man ju egentligen bara och hoppas att allt går som det ska, så vi får den där matchen på onsdag.

Det får ju inte gå fel för Federer eller Djokovic. Det får inte ske. Och det ska inte ske heller.

Djokovic har Sousa som är en ytterst ofarlig spelare för en riktigt bra spelare. Sousa är jätteduktig på allt. En grym idrottsman, topptrimmad fysiskt, och har egentligen alla slag som man behöver i tennis, men han har noll och intet när det gäller spets. Det fins ingenting med honom som stör Djokovic, så länge inte Djokovic spelar riktigt, riktigt dåligt. Är det den absolut sämsta versionen av Djokovic som ställer sig på banan idag så är det en jämn match. Men hur många gånger har den Djokovicen visat sig? Inte är det många. Det är i princip så att han måste skada sig för att förlora mot Sousa. Han kan vinna på precis alla sätt det går att vinna en tennismatch på. Han behöver bara välja vilket sätt. Antagligen blir det väl det där autopilotsättet. Stå och bollar i lagom tempo och se till att vinna med relativt god marginal utan att bränna för mycket krut varken fysiskt eller mentalt.

Federer behöver inte fundera över på vilket sätt han ska slå Millman. Det är bara att pumpa på och vänta på att det är klart. Millman har ingen serve och ingen offensiv riktigt. Ganska snabb, ganska säker, ganska smart, ganska bra returer, ganska bra. Låter det som att Federer i detta nu ligger och stressar upp sig? Nja, kanske inte riktigt. Ett lite lättare träningspass, det är ungefär vad som krävs i prestation från honom för att slå Millman. Och Millman har inte verktygen för att på något sätt stöka till matchbilden. Federer ska inte kunna förlora.

Så jodå, det blir Federer-Djokovic i övermorgon. Natten mellan onsdag och torsdag är vad som gäller, så ni kan väl redan nu börja spåna på vilken åkomma ni ska ange som skäl för att inte jobba på torsdag. Personligen ska jag ta en förhandling med mig själv, frugan, och kanske också chefen, om jag nu har någon sådan, nåja, den första och sista ska väl lösa sig. Vi brukar vara medgörliga. Den i mitten där, vi får väl se hur det går. Titta bör man i alla fall, annars dör man, eller hur man brukar säga. Skall ej missas.

Nishikori har i snitt släppt knappt tre gem på fem set mot Kohlschreiber. Känns som en rätt jobbig matchup för Kohlschreiber det där. Nishikori är dels bättre, men framför allt, han står och pressar upp tempot precis hela tiden och hur i hela världen ska Kohlschreiber då hinna med att börja vinkla, variera, och allt vad han vill göra? Svaret är nog bara att han inte hinner, och jag tror att Nishikori springer iväg med den där matchen ganska snabbt.

Och så var det dagens öppna match, den mellan Cilic och Goffin. Goffin började med tre segrar i deras inbördes. Sen två segrar för Cilic. Fram till idag har jag tänkt att det är en mardrömsmatchup för Goffin det där, men är det verkligen riktigt så? Allt handlar om duellerna. Hm, det är ju ingen stoppa pressarna-status på den kanske. Allt handlar om vem som är bäst på tennis liksom. Jag får nog utveckla lite. Goffin har hela sin styrka när bollen är i spel. Ingen serve, inte så bra returer sett till sin spelstil. Han är bra när bollen är i spel. När det gäller tennis med underarmsservar hade han varit toppseedad i varje turnering. Han och Schwartzman hade väl fått göra upp om det där. Att Cilic kommer få en hel del på serven, medan bollen kommer vara i spel hela tiden i Goffins serve, det vet vi. Jag tror sen att Goffin är bättre än Cilic när bollen är i spel. Men hur mycket bättre är han? Blir det som Thiem-Anderson igår där Thiem krossade Anderson totalt i spelet? Jag tror det inte, men jag utesluter det inte. Goffin är bra på att pressa upp tempot och även om inte Cilic är temposvag, om tempot blir för högt får han inte tid nog att styra spelet, och får han inte det, då är han inte jättebra. Nyfiken på den här matchen. Jag tittar sällan på Goffin. Jag tycker han är tråkig. Jag tror faktiskt inte jag sett honom en enda boll i den här turneringen men hans resultat indikerar form och ja, nej, jo, jag tycker att han har lite läge här.