Det gick fel

Jag önskar att jag kunde säga med någon slafs säkerhet att jodå, han var skadad, Federer, men jag tror faktiskt inte det. Jag tror att han helt enkelt havererade, dels spelmässigt, men kanske mest av allt taktiskt.

81 gånger kom han fram på nät, Federer. Han vann 50 av dem. 62%. Det kan ju låta bra, men när vi snackar om en av världens bästa spelare, som möter en spelare som inte är så bra, och att nätattacker ska komma när man har som bäst lägen att vinna bollen, klippet där ljuger nog inte så mycket. Inte ofta man ser någon bli så mycket passerad som Federer blev inatt. Eller i morse. Den här matchen slutade visst precis efter att jag vaknade upp efter men fullständigt usla sömn.

Forehanden funkade inte. Ser den inte alldeles, alldeles för flack ut? Det som varit så framgångsrikt senaste åren kanske har fått till överdrift. I den här matchen hade han i princip ingen överskruv alls i sin forehand, och då blir ju inte marginalerna jättestora direkt.

Jag tror att han kände att absolut ingenting fungerade inatt, och att han då gjorde misstaget att gå all in på att hålla sig borta från duellerna. Att lägga så många stoppbollar, att gå på nät så mycket, det ska mycket till för att det ska fungera. Han skulle nog istället, som de andra toppspelarna gör, ha sett till att hänga kvar i matchen och räknat med att slagen till slut åtminstone till viss del skulle kommit till honom. Det är sällan man slår sin forehand så uselt under en hel femsetsmatch som Federer såg ut att göra inatt och han borde nog litat på det där istället, att spela som han normalt gör, och väntat på att börja spela bättre.

Det sista tiebreaket, vad hände där då? Plötsligt såg han helt uppgiven ut, Federer. Någon slags mental härdsmälta kanske. Han hade kämpat maximalt fram till tiebreaket, men väl i ett underläge där gav han slaget förlorat. Mycket märkligt beteende.

Millman känns inte riktigt som den där killen som satt längst fram i klassrummet och serverade fröken röda äpplen på löpande band. Det räcker med att se hans uppsyn för att slå fast att han har vissa dryga drag i sin personlighet. Han är inte rädd, och det var väl det som gjorde att han klarade att släpa sig över mållinjen. Att han gjorde en fantastisk match är det inte mycket till snack om, men en lite mindre dryg spelare hade nog ändå vikt ner sig till slut. Det gjorde inte Millman, och allt det här tillsammans, Federers usla spel, Federers taktiska härdsmälta, och Millmans dryghet, utmynnade till slut i att det här var möjligt. Med andra ord, det är en del som måste gå fel för att Federer ska förlora en sån här match, och inatt slog precis allt in.

Vi blir utan Federer-Djokovic imorgon natt. Så vansinnigt jävla tråkigt. För alla utom Federer kanske. Ska man vara riktigt ärlig så, han tar nog hellre den här förlusten än att bli förnedrad av Djokovic. Väldigt mycket hellre.