Inför Nadal-Thiem

Det är ju en kvällsmatch idag också. Halv tre inatt som tidigast. Jag ser inte riktigt framför mig hur det ska gå vägen det här. Halv tre på natten måste vara den absolut tuffaste starttiden som finns för ett idrottsevenemang, men det är ju en rätt trevlig match det här.

10 inbördes möten, alla på grus. Det är lite ovanligt får man säga.

Visst finns det en bild av att Thiem har väldigt lätt för Nadal? Jag har den bilden, och så är det ju också, men man ska väl kanske ta det lite försiktigt. Det är trots allt 7-3 till Nadal i inbördes. Säger väl en del kanske. Man är rätt bra om man har 7-3 i inbördes mot en spelare som man anses ha riktigt svårt mot.

Aldrig möts på hardcourt alltså. Vem gynnar det då?

Instinktivt vill man så klart säga Nadal, och det borde vara så, men jag är inne lite på att underlaget kanske inte spelar så stor roll.

Båda två bäst på grus, och båda två vill ju egentligen spela så grusigt som möjligt, så det blir väl i mångt och mycket en grusmatch det här där båda två gärna håller sig en bit bakom baslinjen.

Jag tror dock att det är det motsatta som avgör. Den som vågar mest, och spelar bäst defensivt. Om Nadal vågar ta initiativ och styr matchbilden, då kommer det inte ens vara i närheten att Thiem kan hinna med. Han klarar inte av riktigt högt tempo på hardcourt, det finns inte en chans. Men om det blir som det emellanåt blivit när de spelat på grus, att Nadal hamnar lite för defensivt till och Thiem får tid på sig att börja bomba på med sin forehand på höga bollar, då kommer det bli ännu svårare för Nadal att försvara sig än vad det är på grus mot Thiem.

Det ska vara en fördel med hardcourt för Nadal. Han är absolut inte så bra, överlägsen, på hardcourt som han är på grus, så klart. Men han är en riktigt bra hardcourtspelare, det är egentligen inte Thiem. Det här är en av de absolut första turneringarna som Thiem visat hög klass på hardcourt, och därmed måste utgångsbudet vara att det här gynnar Nadal.

Hur blir det då? Ja, jag håller mig nog ifrån att gissa egentligen. Om Nadal gör rätt. Om han vågar driva på, pressa upp tempot, då går det ganska lätt för honom. Om Thiem gör en normal hardcourtinsats, då blir det också lätt för Nadal. Men om Nadal hamnar i fel matchbild, och/eller om Thiem spelar riktigt bra, då kan det här bli både jämnt, långt, och spännande.

Men givetvis, det är en stor skräll om Nadal åker här. Så är det.