Morgonmagi

Sådär hade man ju kunnat tänka sig att börja varje dag. Att få se ett par set av en nära på perfekt tennismatch. Som de pucklade på varandra här på morgonkvisten, Nadal och Thiem. Och vilken avslutning.

Först och främst ska man väl slå fast att nu är Thiem att räkna med på hardcourt också, så länge motståndet är det rätta. Mot exempelvis Federer tror jag att han fortfarande bara skulle kunna kasta in handduken direkt. Om någon spelar riktigt, riktigt snabbt mot honom, då ser jag faktiskt inte vad han ska kunna hitta på. Men det är ju inte så många som spelar så snabbt. Han känns fortfarande utsatt. Om någon spelar rätt så kan han förlora mot märkbart sämre spelare fortfarande, även om han håller den här nivån, men väldigt kul att se att han kan hålla den här nivån även på hardcourt, om motståndet är det rätta. Det blev exakt som jag hade lite på känn igår kväll det här. Underlaget spelade ingen roll. Det blev det spel som är mellan dem på grus. Jag tycker det är lite svagt av Nadal att halka in i det spelet. Han borde verkligen kunna göra något för att komma undan det men han försökte inte ens. Men det tackar vi ju för. Att få se en sån här match, det är inte bara det bästa man kan se inom vår sport, det här kan konkurrera med det mesta man kan se i andra sporter också. Nu var det inte så mycket publik kvar mot slutet. Eller ja, det var ju x antal tusen så klart, men det var inte längre fullsatt då det är vardag i New York också, precis som överallt annars i vår värld, och det var helt enkelt mitt i natten. Jag tycker att man kanske borde titta lite på det där, att ändra tiderna lite i US Open. Det vore en sak om det någon enstaka gång blev såhär, eller om publiken alltid stannade kvar. Men nu blir det såhär flera gånger varje turnering, att matcherna avslutas mitt i natten, och varje gång är det så att hälften av publiken gett upp och tvingats gå hem, trots att det spelas fantastisk tennis som de egentligen hade velat se. Det kan ju inte vara rätt liksom.

Man kanske skulle säga något om Nadal också. Kommentatorer Norberg och Björkman satt och gaggade om att något skulle vara fel med honom. Mellan allt sitt hejande på Thiem då. Men ja, jag vet inte. Jag må ha höga tankar om Nadal som tennisspelare och idrottsman, men jag får vara ärlig och säga att nej, om han spelar såhär, då är det inget fel på honom. Det var enormt hög nivå på matchen, och att Thiem var lika bra berodde på att hans nivå var fantastisk, och lite på att han fick exakt den spelbild han ville ha. Det hade noll och intet att göra med att Nadal på något sätt skulle vara under den nivå han ska hålla.

Det var ingenting som avgjorde till slut. Det var inte att Nadal var bättre, det var inte hans mentala styrka. Det var ingenting. Det var bara det att han vann de två sista bollarna. Det kunde precis lika gärna varit Thiem. Det var helt jämnt, och det var slumpen som gjorde att det var Nadal som vann de två sista bollarna. Visst gjorde han en helt sjuk poäng vid 5-5, och visst missade Thiem en svår smash på matchbollen, men det där kunde hänt var som helst i matchen. Det var egentligen oavgjort. De var lika bra.

Men Nadal vidare, och det tackar vi gör. Nu är vi garanterade minst tre fantastiska matcher till i den här turneringen och med tanke på hur kul det här var, det ska bli trevligt att få uppleva.