Inför Nadal-Del Potro

Men tack så otroligt mycket för det här, kära US pen-arrangörer! Vilket flyt vi haft med schemasättningen i år. Vi har snudd på utan undantag fått de mest intressanta matcherna på för oss bäst tid. Att få den här mitt i natten hade känts aningen jobbigt, men nu får vi den alltså på strålande sen kvällstid. Utmärkt!

22:00 Nadal-Del Potro 1,64-2,45 Bethard

Först och främst måste jag säga att jag inte förstår mig på oddsen. Och då menar jag inte att jag inte förstår mig på hur Bethard kan ha så hög utdelning. Ni som är vana vid att spela på det största spelbolagen i världen vet att deras odds är motsvarande 1,66-2,10 på en sån här match. De hade alltså haft 2,10 på Del Potro här i en vanlig match. Det är lite skillnad mellan 2,10 och 2,45. 99% av alla insatser skickar Bethard tillbaka till kunderna på den här matchen. Om man spelar så man kan vinna 100 kronor på båda spelarna förlorar man alltså en enda krona. Att jämföra med att det där största bolaget i världen tar 10 kronor av de där hundra, de ger tillbaka ungefär 90% på tennismatcher. Eller de svenska spelbolagen. Jag tycker det är roligt att satsa en slant på trav ibland. När man gör det så betalas drygt hälften ut i vinster. Det är ju inte så schysst, kanske.

Men det där är ju inte så konstigt. Bethard är ett bra spelbolag. Det konstiga är att oddset på Nadal är så högt. Jag förstår det inte. När oddsen precis kom ut tänkte jag att det här är ju en supermiss, oddset på Nadal måste störtdyka, men det har bara sjunkit svagt och alltså, nej, vansinne. Det är en jämn, öppen, och spännande match det här, men Nadal måste naturligtvis vara storfavorit. Så är det bara.

Det är 5-5 i inbördes möten på hardcourt. Det betyder givetvis en del, men man måste ju titta lite närmare på matcherna också.

Del Potro vann tre gånger i rad under 2009. Miami, Kanada och US Open. Hans bästa tid någonsin som tennisspelare medan det var en tid av stora skadeproblem för Nadal. 2013 i Shanghai, jag minns inte den matchen och så i OS 2016, det var en väldigt bra seger för Del Potro, men Nadal hade lite problem då också. Jag hänvisar i och för sig nästan alltid till skador när Nadal har förlorat, och det kan man tycka vad man vill om, men sanningen är att han nästan aldrig förlorar när han är helt hundra procent fräsch. Det är Djokovic som slår honom ändå, och Federer emllanåt, men mer än så är det inte.

Totalt sett skulle jag inte säga att Del Potro har lätt för Nadal. Det är varken eller på den fronten. Att han har så förhållandevis bra siffror mot Nadal beror på andra saker än det.

Men visst har han en kanonchans, Del Potro. Jag säger inget annat än det. Vi minns matchen i Wimbledon tidigare i år, en match som kunde slutat hur som helst och Del Potro behöver verkligen inte vara rädd för någon, inte ens Nadal. Hans kapacitet är så extremt hög att om han bara presterar, som sagt, då behöver han inte skada inför någonting.

Hade Nadal några problem mot Thiem? Det tror jag inte. Inte något som jag kunde se i alla fall. Tyckte han rörde sig otroligt bra i de sista två seten och två dagars återhämtning efter det är som en dröm för honom. Exakt vad han behöver. En dags återhämtning har ibland visat sig vara för lite för att hans kropp ska vara i rätt skick igen men två dagar, det är perfekt. Jag tror han kommer vara dunderfräsch idag.

Det spelmässiga vet jag inte om jag behöver säga så mycket om mer än att det här är en ren dröm för oss tennisälskare. Två av de bästa, och tidernas bästa, bollare. Nadals säkerhet och förmåga att hinna upp bollar mot Del Potros forehand, som får ses som ett av de bästa slag som funnits överhuvudtaget. Om jag ska peka på någonting som jag tror kommer avgöra så är det Del Potros backhand. Den är så mycket bättre nu än den var för något år sen att det nästan är löjligt åt det. Nu slår han den igen efter att under en tid bara motat in den. Men det är en svaghet, och de gånger Nadal får tid på sig att attackera kommer han utnyttja den där lilla backhandsvagheten hänsynslöst.

Sen finns det givetvis andra saker. Hur bra servar Del Potro? Han behöver serva lite extra bra så han får tillräckligt bra lägen att kliva på med sin forehand efter serven. Hur bra returnerar Nadal? Samma sak men omvänt. Kan Nadal returnera med tillräckligt bra längd och placering så börjar inte bollarna i Del Potros serve med en riktig slägga från Del Potro, och då är Nadal alltid favorit. Och hur mycket vågar Nadal? Som alltid, när han vågar trycka på och driva spelet är han snudd på oslagbar, men tyvärr för hans del är det sällan han i någon större utsträckning gör det utan han litar till sin säkerhet istället.

Nej, nu blir det långt här. Men vilken jävla match. Poppa popcornen, ställ fram energidrycken, lägg champagnen på kylning. Gör allt för att förbereda er för det här kan bli en kväll och natt utöver det vanliga.