Inför finalen

Såg precis att står står i blott 3 gånger pengarna hos ett konkurrerande spelbolag att Miljöpartiet åker ur riksdagen. Aldrig trodde jag väl att den där magnumbuteljen champagne som jag köpte för att vara förberedd för ett eventuellt svenskt avancemang till semifinal i VM-fotbollen i somras plötsligt skulle bli aktuell för användning igen.

Men det ska vi kanske inte prata om nu, och här. Här ska vi prata om det andra som händer idag. Det är final i US Open.

22:15 Djokovic-Del Potro 1,45-3.00 Bethard

Blev ju lite för bra för att vara sant det här men det är alltså lika stor chans att Del Potro vinner US Open som det är att Miljöpartiet åker ur riksdagen. Nästan. Det här andra spelbolaget har inte lika hög återbetalning som vi har här på Bethard, så Del Potro-vinsten är lite mer trolig ändå men samma odds och med tanke på att jag tror att Del Potro har en rejäl chans att vinna US Open, hoppet lever tveklöst.

Tuff match för mig det här. Det är ju liksom så mycket enklare om man har en spelare man verkligen gillar och en spelare som man gillar lite mindre i en final. Här har vi två spelare som jag verkligen gillar. Två av de tre jag gillar bäst. De två jag gillar absolut bäst sett till personligheter och så vidare. Det blir svårt att välja sida. Men det måste man ju kanske inte göra. Man kan sitta och bara njuta av spelet också, men det har onekligen en tendens att vara lite roligare när man hejar på någon så lite synd kanske, även om man nog inte precis ska klaga när man har sina två favoriter i final.

14-4 för Djokovic i inbördes möten. Lite väl mycket kanske sett till styrkeförhållandena. Eller kanske inte. Del Potro har långt ifrån alltid varit så nära de absolut bästa som han är nu. Rätt tunga segrar han tagit också, Del Potro. OS 2016 minns nog de flesta av oss. Fullständigt magisk match. Bronsmatchen i OS 2012 också plus en match i Davis Cup året innan det. Men också som sagt 14 segrar för Djokovic, de flesta i stora turneringar. Så japp, förkrossande överlägsenhet för Djokovic, inget snack om saken.

Vad tror vi om matchbilden då?

Djokovic är favorit, så det är enklast att se det ur Del Potros synvinkel. Vad han behöver göra för att ha en chans och nej, så vansinnigt bra passar det här nog inte för honom ändå. För Del Potro handlar allt om att få grepp om sin motståndare, få tillräckligt med tid på sig, för att börja mosa på med sin forehand. Då är han snudd på omöjlig. Han slår sin backhand med sina mått väldigt bra just nu, men där har han ett problem. Han måste spela maximalt med forehand i en sån här match. Problemet i sammanhanget är att Djokovic har så bra längd och är så bra på att placera sina bollar att det krävs väldigt mycket för att Del Potro ska få det där greppet och kunna börja massera Djokovic med sin forehand.

Kan han göra något åt det då, Del Potro?

Inte mycket egentligen. Det gäller att han har inställningen att ligga lite på gränsen, att våga lite extra, ta lite extra risker, men det måste man ju nästan alltid när man är lite sämre än sin motståndare så inte mycket revolutionerande.

För Djokovic, det är aldrig några konstigheter för Djokovic vad gäller taktiken. Han är bäst av alla spelare och han har ett spel som fungerar mot alla. Han behöver bara kliva in med inställningen att göra en så bra match som möjligt och gör han bra ifrån sig, då vinner han mest troligt. Jag tycker inte han behöver bryu sig mycket om Del Potro. Det är bara att köra, och hoppas på en bra dag.

Så säger vi. 22:15 någonting. De brukar bli sena de här matcherna. Må bäste man vinna.