Domarföredöme på challengertouren

De har hamnat lite i fokus på slutet, domarna i tennis. Vi minns hur Lahyani gick ner och tog på sig både en psykolog- och coachroll för Kyrgios under pågående match, där han själv var domare och så klart, Ramos sätt att för ovanlighetens skull när det gäller domare på högsta nivå, faktiskt följa reglerna i damtennisfinalen i US Open.

Jag tror verkligen att man sulle behöva rensa lite i domarkåren. Framför allt tror jag det vore rätt smart att sätta ett tidsfönster för hur länge en domare får vara domare på atp-touren. Situationen nu är att alla domare som dömer stora matcher dömt på högsta nivå i 10, 15, 20 år och de är alla väldigt goda vänner med spelarna. De reser runt världen och träffar samma spelare vecka efter vecka, efter vecka. De blir kollegor med spelarna, något som i slutändan omöjliggör för dem att göra det de ska, att se till så att reglerna följs.

Det är inte svårt att vara huvuddomare i tennis. Man behöver i den absoluta merparten av matcherna inte ta ett enda svårt beslut. Man måste bara våga göra det som är självklart och våga vara neutral. Våga vara domare. Det här finns inte längre på atp-touren av anledningen jag nämnde ovan. På challengertouren är det annorlunda. Många fler turneringar, många fler domare, och det blir inte den här sektlika känslan på samma sätt.

Domarens uppläxning av Moutet i början av den här matchen som just nu pågår i Istanbul exempelvis. Ska det här verkligen vara så jävla svårt? Att helt enkelt bara säga åt spelaren att lägga av, att skärpa sig, och bara sätta ner foten.

Sen att han här gjorde det på ett sällsynt elegant sätt också, domaren. Att liksom ta över initiativet genom att bara förlöjliga Moutet och säga att han inte ser bollen.

Efter det här slutade Moutet klaga. Hur kul är det att fortsätta klaga när man har en domare som förlöjligar en liksom? Då skiter man ju i det.

Moutet förresten. Under alla mina år med tennisen tror jag faktiskt inte att jag sett en spelare som framstår som mer osympatisk. Och då vet ni att jag sett Kyrgios. Han är totalt dum i huvet. Han försöker fuska, han är osportslig, men mest av allt, han är den absolut gnälligaste idrottsman jag någonsin sett, alla kategorier. Det är nämligen såhär varje match. Han klagar på varenda domslut, oavsett om han är i närheten av att ha rätt eller inte och just det där han sa till domaren i den här matchen, det säger han till varenda domare han har. Precis varenda. Att ”konstigt att det alltid är problem när du är domare”. Det kan ju funka en gång, två gånger, men när man säger det varje gång man spelar, då kan det ju bli lite löjligt till slut.

Han är nästan topp-100 i världen redan, Moutet. Han kommer få superproblem när han kommer upp på atp-touren och får lite ljus på sig för om man ska vara riktigt ärlig, det funkar inte att vara såhär dum i huvudet och vara en världsidrottare på samma gång. Det kommer bli alldeles för jobbigt både för honom och alla runt omkring honom. Jag tror faktiskt att han kan bli den första som får en lång avstängning av den enkla anledningen att touren inte kommer vilja ha honom med i turneringarna. Så pass usel är han som människa.