Chefigt kaptensskap

Man kan göra som Sveriges förbundskapten Johan Hedsberg, sitta och vilseleda folk gällande motståndets kvalité för att rädda sitt och sina spelares skinn vid förlust. Det är ett ganska dåligt kaptensskap, tycker jag.

Men det finns ju andra sätt. Man kan exempelvis göra såhär också.

Jag måste ju erkänna att jag tycker det är rätt coolt att han fortfarande är så bra, Hewitt. I dubbel vill säga. Sin högsta dubbelranking hade han år 2000 då han var på 18:e plats i världen. 2000 alltså. Erkänn, många av er var inte födda då, eller hur? Hewitt var då 19 år och spikrakt på väg uppåt. Han spelade allt som fanns, singel eller dubbel spelade ingen roll. Han vann också sina titlar just år 2000. US Open vann han, tydligen. Det minns jag inte, men det var också något år innan jag på allvar började följa tennisen. Mirnyi vann han US Open med. Låter konstigt men jodå, så var det. En titel till det året och sen dröjde det 14 år innan nästa. Han har helt enkelt inte brytt sig om dubbel de senaste 15 åren, förrän då han slutade för ett par år sen. Sen dess har han spelat en del, och det har gått helt okej. Kvarten i Australian Open till exempel tillsammans med Groth i hans sista turnering. Han kanske också dyker upp igen när det vankas spel i Australian om några månader, vem vet.

Han är ju Davis Cup-kapten också, Hewitt, och han är en av de som gnällt mest och högst över att turneringen ska läggas ner. Jag förstår honom. Han är liksom Davis Cup på något vis. Den ultimata DC-spelaren som alltid krigar ännu lite mer, om det i hans fall ens är möjligt, när han inte bara spelar för sig själv. Och inte bara kapten. Spelare också.

Idag klev han in och förlängde Australiens deltagande i den turnering där de genom åren varit så framgångsrika. Han och Peers slog Marach/Melzer i fyra set. På grus, ett underlag som Peers är direkt dålig på, och som väl aldrig varit Hewitts favorit heller.

Otroligt imponerande. Och väldigt roligt. För min del får han gärna kämpa på med en lite mer seriös dubbelsatsning. Han har knappast några problem med fysiken. Han är inte särskilt gammal i dubbelsammanhang och ja, varför inte. Eller så nöjer han sig med att göra såhär. Att hoppa in och sätta de andra på plats emellanåt. Funkar bra för min del det också. Idag var han förresten inte ens äldst på banan. Knappt ens näst äldst. Marach är 80:a, Melzer precis som Hewitt 81:a men Hewitt född tre månader tidigare. Ingen kan beskylla dubbelspelarna för att på något sätt vara unga.