Veckans turneringar

Äntligen en lugn, vanlig, hederlig atp-vecka igen. Det är ingen supernivå den här veckan, det kan jag inte påstå. Det här är två av de minsta turneringarna på hela året skulle jag säga. Men likförbaskat, atp-turneringar är de, och det här är också starten på höstsäsongen då det spelas ett knippe just såna här mer eller mindre små inomhusturneringar i Europa.

Metz

Rätt bra gjort att skramla ihop ett sånt här startfält måste jag säga men det är väl en del spelare som är spelsugna efter att ha åkt ut ur US Open lite halvtidigt sådär och sen haft två veckors vila.

Det skräller ofta i såna här turneringar. De bra spelarna som är med bryr sig ofta ganska måttligt och inte känns väl Tsitsipas som någon vidare stabil toppseedad spelare exempelvis. Han har lite att bevisa när det gäller stabilitet. Jag tror ändå att vi kommer hitta slutsegraren bland någon av de bästa spelarna. Normalt sett ska det ju bli så. Krävs kanske inget geni för att säga det i och för sig.

Nishikori är sådär inomhus, men antagligen fältets bästa spelare. Pouille är alltid livsfarlig i de här turneringarna. Gasquet också stark i de här småturneringarna i Frankrike. Tsitsipas har förstås kapacitet men nej, jag tror inte att han vinner.

Kul med Tsongas comeback, även om han nog inte är i något vidare skick. Jag tror det är stor risk att han ryker direkt. Tomic också tillbaka på den här nivån. Han har faktiskt gjort det rätt bra egentligen som krigat sig tillbaka och nu är han snart topp-100 igen.

Ingen Elias Ymer. Han försökte inte ens kvala. Jag förstår verkligen ingenting av hans spelprogram. Helt, helt, helt vansinnigt dumt. Han åker till USA för att spela ett par challengers, istället för att åka och kvala in till de här turneringarna i Europa. Han är nog i rätt desperat behov av någon som kan lära honom ett och annat om livet.

Jag tar Pouille, utan att blinka. Han spelade rätt bra i helgen, han har vunnit i Metz förut och vunnit flera såna här liknande turneringar i Frankrike. Motståndet sådär. Han ska inte stå i högre odds än de andra favoriterna.

St Petersburg

En turnering som genom åren haft stora problem med uppgjorda matcher. Vi får väl se om de klarar sig i år men knappast troligt.

Thiem har inte samma upplägg som de andra toppspelarna men det beror nog inte på att han är girig eller något sånt egentligen. Han är så mycket bättre fysiskt än de andra att han helt enkelt inte behöver vila så mycket utan kan spela mer. Svag på hardcourt, och svag inomhus men nu har han ju chansen att visa att han är att räkna med även på hardcourt här under hösten. Jag tror dock att han kommer ha det rätt tufft som vanligt.

August 27, 2018 – Dominic Thiem in action against Mirza Basic during the 2018 US Open.

Fognini spelar gärna de här höstturneringarna inomhus. I hans fall handlar det nog mer om att åka och hämta någon miljon i startpengar på varje spelplats.

Bautista, Khachanov, Shapovalov, rätt starkt startfält i St Petersburg den här gången sett till hur det brukar vara.

Wawrinka också, så klart. Ovant att inte så honom fetstilad. Fin match mellan honom och Khachanov, antagligen imorgon.

Thiem ska knappast vara favorit. Wawrinka är inte heller bra inomhus, men det är större chans att han vinner än att Thiem gör det.

Jag hade dock plockat en skräll här. Jag tror det är rätt stor chans att favoriterna inte håller, och då öppnar det sig för ett helt knippe spelare. Shapovalov eller Medvedev kanske. Känns som dugliga val båda två. Shapovalov antagligen det bästa valet. Han borde få ännu ett litet genombrott här under hösten.