Inför Laver Cup

Såhär kommer lagen se ut. Hur känner ni, kommer det bli jämnt?

Man ska veta en sak när det gäller det här eventet. Det är inte samma upplägg som i Ryder Cup, som är det man försöker härma. Ryder Cup har blivit så enormt stort av egentligen en enda anledning, att spelarna velat vinna så otroligt mycket trots att de inte får en enda dollar för det. De spelar för äran, prestigen, och det är det som publiken tagit till sig. Att man fascineras av att idrottsmän som normalt tjänar så fenomenalt mycket på det de gör plötsligt spelar gratis, och ändå vill mer än någonsin. Samma sak gäller fotbolls-VM för övrigt. De bästa spelarna tjänar enorma summor i sina klubblag, men de vill ändå bra mycket mer när det är VM, där de inte får någonting bortsett från någon slags symbolisk bonus av sitt förbund om det går bra.

Laver Cup är inte ett av dessa event, även om man jobbar så väldigt hårt för att det ska verka så. De här sex spelarna får alla bra betalt. De största namnen får otroligt bra betalt, även jämfört med vad de tjänar annars. Det är det som gör att de är med och spelar, ingenting annat. De hade aldrig ställt upp gratis.

Därför blir det en svår balansgång det här. Arrangören trycker på för att spelarna ska uppföra sig som att de bryr sig otroligt mycket om hur det går, men i praktiken skiter de nog i det. Det finns ingen prestige i att vinna Laver Cup, och de får sina pengar för att delta, inte för att vinna. Man skulle kunna säga att det här i grunden är en uppvisningsturnering eller om man ska vara lite elak, det är lite likt wrestling det här. Ni vet den där amerikanska företeelsen där folk låtsas bråka och slåss inför publik. Det här är ett skådespel mer än något annat.

Det gör att det är svårt att på ett seriöst sätt sia om hur det ska gå, för jag inbillar mig ingenting annat än att man från arrangörshåll trycker på för att det ska vara jämnt när det ska avgöras på söndag. Men såhär ser i alla fall schemat ut.

Finns en massa bestämmelser för hur spelarna får användas. Ingen spelare får spelare mer än två singlar. Alla spelare måste spela minst en singel. Minst fyra spelare i varje lag måste spela dubbel. Ungefär så. Och det är tresetare med supertiebreak som gäller som format.

Del Potro skulle varit med i världslaget men hoppade av i sista stund och in kom Tiafoe. Med tanke på att världslaget i grunden är otroligt mycket sämre, och att man inte heller lyckats få med de bästa spelarna som Raonic, Nishikori, Del Potro, och så vidare, man kan väl lugnt säga att det är något allvarligt fel om Europa inte vinner. Edmund kan väl tänkas vara ickefavorit i någon match, Goffin också kanske, men om Europas lag skulle matchas för att optimera vinstchansen, och om spelarna gick för fullt, skulle de som ni ser inte kunna förlora.

Det spelas i Chicago det här. Sju timmar efter oss här i Sverige. Det vill säga, dagpasset där som startar klockan ett blir på kvällstid hos oss, klockan åtta. Kvällspasset börjar mitt i natten för oss, klockan två.

Vi får väl hänga med så gott vi kan, och hoppas det blir kul, men jag tycker man ska vara medveten om det där. Det är inte på riktigt detta.