Sista chansen att se Youzhny

Idag lägger Youzhny av. Han möter Bautista i sin sista turnering, den i St Petersburg. Han är mest troligt inte tillräckligt bra för att slå Bautista så ja, sista chansen att få se hans galenskaper med andra ord.

Som bäst åtta i världen för 10 år sen men oftast mycket sämre än så. 10 titlar, men inga stora. En väldigt duglig atp-spelare i massor av år och han avslutar också som en okej spelare. Han är rankad 110:a i världen, långt före vår bästa svenska spelare exempelvis. Bra spelare, men oftast också en spelare som inte stått ut särskilt mycket. I alla fall inte för mig. Men den ryss som vunnit näst flest matcher på atp-nivå. Han har kämpat på ett tag.

Mest minnesvärda match då? Jag tycker den här. US Open 2006.

Gick till semi, det var kvarten mot Nadal det där, Nadal som då var världstvåa så en mycket stor seger det. Jag minns hur han var en av de första, och fortfarande få, som klarade av att taktika bort Nadal.

Annars har det varit kanske mest intressant att följa hans backhand genom åren. När den funkat som sämst har han knappt klarat av att hålla i raketen. Det var ett helt gäng år sen nu, men det fanns en tid då han var så långt under isen att han började experimentera med att hålla två händer på raketen i backhanden istället för den enhandsbackhand som han alltid haft. När man ens börjar spåna på en sån förändring, då har det gått långt. Få spelare som haft såna enorma problem med ett slag som Youzhny emellanåt haft med backhanden.

Alltid mest känd för sin sefergest dock. Den är det enda med honom som alltid hållit absolut toppklass.

Hur som helst, sista chansen idag alltså, sent i eftermiddag i St Petersburg.