Om det varit på riktigt

De kämpar verkligen hårt, Laver Cup, för att få det att framstå som något det inte är. När Federer fick frågan om han ska vara med nästa år svarade han exempelvis att han hoppas att han kommer kvalificera sig, och om han inte gör det hoppas han få ett wildcard.

Det lite löjliga i sammanhanget är att det enligt arrangören är något man kvalificerar sig till det här. De fyra bäst rankade européerna, plus två utvalda spelare, ska möta de fyra bäst rankade spelarna från övriga världen, plus två val där också.

Är det så då? Är Laver Cup något man kvalificerar sig för?

Givetvis inte.

Enligt arrangören drogs strecket efter Wimbledon. Och om det varit så, att de sex då bäst rankade spelarna skulle deltagit, hade lagen sett ut såhär:

Europa

Nadal (inte med)

Federer

Zverev

Dimitrov

Cilic (inte med)

Thiem (inte med)

Djokovic

Reserv

Goffin

Världen

Del Potro (inte med)

Anderson

Isner

Schwartzman

Sock

Reserver

Kyrgios

Nishikori (inte med)

Chung (inte med)

Shapovalov (inte med)

Querrey (inte med)

Raonic (inte med)

Johnson (inte med)

Mayer (inte med)

Tiafoe

De lyckas ju bra, något annat ska inte sägas, men betalar man så bra som de gör är det väl i princip omöjligt att inte få med alla, men när man inte lyckas, när man inte får med precis alla, då faller det tyvärr lite. Ni som följer golfen, har ni någonsin hört om en spelare som tackat nej till Ryder Cup utan att det berott på skada? Det har aldrig hänt nej. Här är det spelare som helt enkelt inte valt att vara med, antagligen för att de helt enkelt inte fått den betalning de ville ha. Att man hade velat ha med Wawrinka och Murray i Europa som val, givetvis. Goffin och Edmund, det finns nog ingen som hade valt dem. Men det är klart det är billigare än att betala Wawrinka och Murray nästan lika mycket som de största namnen. Och Thiem och Cilic, som var ”kvalificerade” för att spela i Europa, ja, varför är inte de med? Konstigt, konstigt. Jag ser ingenting på eventets hemsida om varför de saknas. I övriga världens lag kan man ju lugnt säga att Nishikori och Raonic minst sagt hade behövts. Det hade blivit en helt annan match då.

På tal om reserver förresten. Chardy är reserv på plats för Europa. Jarry(!) reserv på plats för övriga världen. De är rätt långt ner i hackordningen kan jag säga.

Jag vet, jag sitter här och utstrålar enorm bitterhet, men det beror bara på att det här skulle kunna vara så jävla fantastiskt, om man nu börjat från rätt ände. Om man försökt sig på det omöjliga, att på något sätt försökt på med spelarna utan att betala dem. Då hade man kunnat få till en match med enorm prestige. Nu vet man liksom att det är en uppvisning där de som lyckas förhandla sig till mest pengar deltar, de andra skiter i det, och då försvinner liksom det där med prestige totalt tyvärr.

De riktiga lagen? Hur hade de då sett ut? Jo, såhär:

Europa

Nadal

Federer

Djokovic

Zverev

Wawrinka

Murray/Cilic

Världen

Del Potro

Anderson

Isner

Kyrgios

Nishikori

Raonic

Vilket jävla drag det hade blivit. Jösses. Tänk er det där, och att alla spelare bara spelar för äran. Då hade man inte varit helt otaggad, det kan man inte påstå.

Alternativt.

För det finns verkligen ett alternativ. Det där med att spelarna skulle spela gratis, för äran. Det är ju ogenomförbart, i stort sett.

Två vägar skulle man kunna ta.

1, Man spelar för välgörenhet. Man tar hela den summa som skulle gått till spelarna, uppskattningsvis runt hundra miljoner tror jag de får någonstans totalt för att ställa upp här, och ger till välgörenhet. Det skulle vara svårt för någon att säga nej till det faktiskt. Det skulle nog betraktas som lite grisigt.

2, Man spelar om pengarna helt enkelt. Vinnande lag tar allt. Nära 20 miljoner till var och en av de sex deltagande spelarna. Det är stora pengar även för de här killarna. De hade kämpat.

Nu gör man felet, som är ett av tennisens största problem numera, att betala spelarna bara för att ställa upp. Det blir wrestling, ingen bryr sig riktigt, och det blir väldigt långt ifrån vad det skulle kunna vara.