Magiskt rankingskutt för Nishioka

Den här veckan är en sån där vecka som man liksom vet på förhand att det kommer skrälla. Det gör det nästan alltid i de här småturneringarna i Kina. De högt rankade spelare som är med vill kanske egentligen inte vara där utan åker mest och hämtar sina pengar. Det öppnar för lägre rankade spelare som slåss med näbbar och klor för att förbättra sin ranking och Nishioka är onekligen en sådan. Han hade ett jättelångt skadeuppehåll som startade precis när han var på väg att slå igenom stort på atp-touren. Han var bara en vecka ifrån att bli topp-50 i början av förra året men en stor knäskada gjorde att han blev borta ett år ungefär. Sen som så många spelare den här säsongen har det tagit ett bra tag för honom att närma sig formen efter sin återkomst men nu, åtminstone delvis från ingenstans, plockade han idag sin första atp-titel.

Alltid megasvängigt när Nishioka spelar då han i princip inte har någon serve. Han hade 1-0 i set, 2-0 och breakboll fram till 3-0 med dubbelbreak i andra. Sen torskade han sju raka gem innan han lyckades vända på steken igen. Rättvist tycker jag att han fick vinna titeln istället för Herbert. Jag gillar Herbert, men han har inget spel för att vara på den här nivån och hacka om titlarna. Det har Nishioka. Han är en extremt duktig bollare och en väldigt modern spelare. De här knattarna blir bara fler och fler och kommer fortsätta bli fler och fler tror jag.

76 platser upp på rankingen och Nishioka är nu äntligen topp-100 igen. 95:a ligger han imorgon när den nya rankingen kommer ut.

I sitt tacktal efter matchen bad han publiken om att komma ihåg hans namn, att det är Nishioka han heter och inte Nishikori. Lite skönt att det fortfarande finns spelare som har lite distans till det hela. Låt mig gissa att det någon enstaka gång kan ha hänt att folk förväxlat honom med sin nästannamne till landsman.