Veckans turneringar

Nu varvar vi upp. Två 500-turneringar den här veckan och nivån är otroligt mycket bättre än förra veckan. Nästa vecka masters också. Nu drar den sista delen av säsongen igång med några stora, fina turneringar.

Beijing

Vi är redan igång här. Lopez och Coric är igång med en rejäl långkörare. 5-5 i avgörande. Lopez borde nog avgjort redan egentligen. Coric är inte i bästa skick just nu. Förra veckan lite skadeproblem och idag inte särskilt bra. Blir till att kriga sig igenom resten av säsongen för honom snarare än att fortsätta klättra mot toppen tror jag. Men behövs ju inget klättrande för hans del just nu. Topp-20 i världen den här veckan, Coric. Är han riktigt så bra verkligen? Tydligen är han det.

Börjar bli lite komiskt att Sock är seedad i de här turneringarna ändå va? Jag tycker ju det. 165:a på årsrankingen just nu, Sock. Men seedad i en 500-turnering. Han har lite poäng att försvara i slutet av året här kan man säga.

Bra nivå i Beijing, även för att vara en 500-turnering. Del Potro tillbaka efter att ha stått över Laver Cup. Var nog väldigt listig av honom det. Zverev också toppseedad, och kolla på hans lottning. Bautista har tappat lite i ranking och är nu inte seedad i såna här turneringar. Vilken mardrömslottning för Zverev. Fin match det.

På tal om förstaomgångar, Monfils-Verdasco, den är ju lite rolig den.

Överlag ett öppet fält. Visst, några toppspelare med, men nivån på de oseedade spelarna är i allmänhet riktigt hög och om man ska gå långt här får man ta och prestera hela vägen. Inte många lätta matcher. Det är trevligt det här formatet med 32-lottningar i förhållandevis stora turneringar. Det blir väldigt lite dötid utan istället action från start till mål till skillnad mot de största turneringarna med de största startfälten där det kan dröja flera omgångar innan de bästa spelarna ens behöver kämpa.

Tokyo

En annan spelplats än vad det brukar vara i Tokyo den här veckan. Den vanliga arenan renoveras visst inför OS om några år.

Vi är redan igång här också. Ännu lite mer igång än i Beijing. Paire har redan hunnit med att skicka ut Jarry efter ett ojämnt och ett jämnt set. På tal om jämnhet, är det slutligen dags för Paire att bara bli lite stabil nu och etablera sig runt 30- eller till och med 20-strecket på rankingen? Jag tror inte det är omöjligt, men kanske inte supertroligt heller. Han rasar säkert ihop snart. Men bra just nu är han. Shapovalov slog också Chung i en tresetare. Mycket orättvist. I första set var Shapovalov lite bättre men i andra set var Chung överlägsen och i början av tredje var det spel mot ett mål, i princip. Chung hade massor av chanser att få med sig det avgörande breaket men fick fobi på breakbollarna och blir det så mot Shapovalov, då vinner man inte. Han är en rackare på att ta tillvara på chanser, Shapovalov och när han väl fick medgång så var det bombsäkert där i slutet. Watanuki slog Haase också. Märklig uppenbarelse idag, Hasse. Såg totalt omotiverad ut.

Bra klass här också. Riktigt bra klass. Cilic, Wawrinka, Raonic, Nishikori, Anderson…och några till. Väldigt bra nivå även för en 500-turnering. Och de oseedade spelarna i allmänhet väldigt starka här också. Det blir full fart redan från början även i Tokyo. Lite snabbare underlag än vanligt för övrigt i kraft av arenabytet. Lite dåligt för Nishikori kanske men superbra för Anderson och Raonic. Kanske också för Cilic. När det gäller favoriterna då.