Vilken smörja

Jag ville inte svära i rubriken, men vilken JÄVLA smörja.

Vad tror ni, hade Federer varit topp-10 om man inte haft någon andraserve? Han som lever så extremt högt på att få lägen efter sin serve. Med bara en serve hade serven i princip blivit ett ointressant slag. Det hade inte gått att ta några risker, och det hade därmed handlat om att man fick slå en lite halvdopad andraserve. En andraserve, men kanske en något lite mer vågad sådan är vad man hade fått använda sig, och i princip allt i Federer spel hade därmed rasat.

Så att sprida ut ett sånt här budskap, det är ju faktiskt helt vansinnigt. Federeravgudandet stannar inte i sutgorna. Det finns djupt inne i atp:s organisation också.

Det man säger är alltså att Federer skulle vara ”ännu” mer överlägsen om man tog bort andraserven. Som sagt, rent vansinne. Han skulle vara stekt. Han skulle få kämpa för att vara topp-10. Extremt beroende är han av att få börja slå forehand efter sin serve och med bara andraservar skulle han hamna under tryck direkt. Lägg därtill att motståndaren skulle kunna placera sin enda serve mot Federers backhand, och då Federer inte är någon höjdare på att sätta press på sin motståndare med denna backhandsretur, låt mig säga såhär, Federer är den spelare av samtliga i toppen som skulle missgynnas överlägset mest om det bara fanns en serve att tillgå. Så det här budskapet, det är så fruktansvärt dumt att man bara blir mörkrädd. Man bortser helt ifrån att ifasll en serve togs bort skulle nog inte spelarna fortsätta slå förstaservar, och därmed ge bort hälften av poängen i egen serve på servemissar, eller vad tror ni?

Vem skulle då vara bäst med bara en serve?

Nadal och Djokovic skulle naturligtvis fortfarande vara extremt svårtuggade. De långa spelarna, typ Del Potro, Zverev, Anderson, och så vidare skulle falla ifrån totalt. Sen skulle det ju onekligen vara intressant att se vad som skulle hända med lilleputtar som Goffin, Schwartzman , och i viss mån Nishikori. De skulle åtminstone vara väldigt mycket närmare den absolut toppen än de är just nu.

Oavsett vilket. Man ska inte bråka med tennisens grunder. Småsaker som att plocka bort linjedomarna och ersätta dem med livehawkeye i stora turneringar är för mig en given förändring. Klockan som tickar ner mellan poängen ska man nog också ta in permanent med det lilla tillägget att den ska starta precis efter föregående poäng, så det inte blir som i US Open att Djokovic i praktiken får 40 sekunder på sig genom att domaren är snäll mot honom och väntar med att sätta igång klockan. Och givetvis, den här regeln om att en spelares coach inte får försöka söka kontakt med sin spelare från läktaren under matchens gång, rent trams givetvis. Släpp det fritt så slipper man ha en massa snack om det. Man ska aldrig sluta skruva på såna här småsaker, men att ändra något ur tennisens grunder, det vore fullständigt idiotiskt. Nu är det givetvis inte aktuellt när det gäller det här med serven. Det är extremt långt ifrån aktuellt, men det skulle inte förvåna mig om vi i framtiden får lite fler tematurneringar. Att man spelar någon turnering med supertiebreak och kanske till och med någon turnering utan andraservar. När det gäller de små turneringarna skulle det vara något som skulle kunna lyfta intresset. Göra dem lite speciella. Men när det gäller de stora turneringarna för de stora spelarna, där kommer det ju aldrig ändras något i grunderna. Inte en chans.