Inför helgen

Hur ligger vi då till med veckans atp-turneringar, femhundringarna i Beijing och Tokyo? Vi tar oss en titt på vad vi har framför oss under helgen och i synnerhet så klurar vi kring lördagens semifinaler.

Beijing

10:30 Del Potro-Fognini 1,21-4,90 Bethard

Han är lite sinnessjuk, Fognini. Eller ja, mycket. Såg ni hans uppvisning mot Fucsovics idag? Han hade 1-0 i set och 5-2 i andra med dubbelbreak efter att ha varit sällsynt stabil. Både idag och igår höll han sin serve i en utsträckning som annars i princip inte händer. Men så klart, han är ju Foggy. Tappad serve till 5-3. 5-4. Vid 5-4 skulle han serva för matchen för andra gången. Han går ut, och bryter foten, typ. Det såg ut ungefär så. Han kunde inte gå under ett par minuters tid. Han sätter sig på en stol, vilar lite, och går sen ut och håller serven med lätthet som om ingenting hänt. Fucsovics kan inte ha varit jättenöjd med honom. Någon timme senare lämnade han återbud till mastersturneringen i Shanghai nästa vecka. Vi får väl se, det kanske var en allvarlig stukning ändå och att det svullnade upp efter matchen. Kan ha varit knät också förresten. Man vet aldrig riktigt med Fabio. Eller så var det i vanlig ordning huvudet det var fel på, det är väl det mest troliga. Lite oklart alltså i vilket skick han kommer in till den här matchen.

Ganska kul match annars. Fognini vann rätt klart när de möttes i Mexiko tidigare i år och han känns som en motståndare som kan vara lite bökig för Del Potro. Slog förresten personligt rekord i antal vinster under en säsong idag, Fognini. Sinnessjuk är han, men han har blivit lite proffsigare till i år och det ger så klart resultat. Hoppas han är i dugligt skick hur som helst. Borde kunna bli riktigt fina dueller här i så fall. Del Potro för förresten sett otroligt stabil ut i det jag sett av honom under veckan, så givetvis, han är storfavorit här.

15:00 Edmund-Basilashvili 1,47-2,90 Bethard

Helt knasiga odds det här måste man ju först av allt säga. Edmund har krånglat sig vidare via jämna segrar över Berrettini och Lajovic. I båda dessa matcher stod han i runt 1,70. Nu möter han Basilashvili, som är mycket bättre rankad än spelarna han slagit hittills och han är tveklöst i sitt livs form, Basilashvili. Ändå står Edmund här i klart lägre odds. Det är ju inte rimligt.

Ett inbördes möte att lägga vikt vid. Australian Open i år. Edmund vann 7-5 i avgörande.

Inte de mest färgstarka spelarna, men spelet ska kunna bli kul. Båda två vill vara offensiva hela tiden och båda två slår hårdare än de flesta. Det kommer smälla. Och jag tror det kan bli en smäll för Edmund. Basilashvili är specialist på att sticka fram nosen när chansen ges och det här är tveklöst en enorm chans för honom att nå final i en 500-turnering. Edmund är bra, men för att vara i en semi i en femhundring är han en spelare man gärna möter.

Basilashvili är topp-30 på måndag förresten. Som sämst 28:a. Det är så sjukt att…ja, sjukt är det.

Jag tycker oddsen på favoriterna är helt ointressanta. Jag hade tveklöst spelat Basilashvili som det där ser ut.

Tokyo

07:00 Shapovalov-Medvedev 2,15-1,80 Bethard

Ritkigt trevlig turnering i Tokyo med många bra matcher. Det största utropstecknet hittills är tveklöst Medvedev som just nu slår igenom stort. Han har redan en bra ranking. 32:a inför veckan och som sämst 27:a på måndag, men jag tycker han visar något lite nytt spelmässigt den här veckan. Han är en otroligt kompetent bollare med flacka slag som är riktigt obehagliga att möta. Lägg därtill en serve som är snudd på ett vapen och ett sätt att röra sig som är sällsynt för så långa spelare. Han har verkligen fått ihop allt och han kommer bli topp-20 nästa säsong. Shapovalov har mer hankat sig fram. Bra segrar på papperet mot starkt motstånd, han har bland annat slagit Chung och Wawrinka, men ska man vara ärlig är det mer hans fantastiska skalle som tagit honom hit än det spelmässiga. Han har knappt varit bättre i någon av sina matcher.

Om man går efter hur det sett ut tidigare under veckan tar nog Medvedev det här. Han kommer vara starkare när bollen är i spel och Shapovalov kommer nog inte få ta de initiativ som han behöver.

09:00 Nishikori-Gasquet 1,43-3,10 Bethard

Jag trodde Nishikori skulle få lite problem mot Tsitsipas idag men icke. Han stämde i bäcken och det rejält. En överkörning var vad det var även om det inte syntes på siffrorna riktigt. Mycket imponerande på hemmaplan den här veckan, Nishikori.

Gasquet också mycket bra. Han slog Anderson idag i en jämn match. Anderson trivdes inte riktigt på det något långsamma underlag som är i Tokyo den här veckan men han är ändå alltid svårslagen, och starkt av Gasquet att få med sig två av två tiebreaks.

Stor fördel Gasquet i de inbördes mötena och lite vikt ska man lägga vid det. Den senaste matchen är från 2016, så inga aktuella matcher riktigt, men han har slagit Nishikori flera gånger medan Nishikori varit en toppspelare och inget konstigt med det. Nishikori trivs riktigt illa mot variation och Gasquet är ju typ den mest variationsrika spelaren som finns. Det talar för Gasquet, att det inte passar Nishikori något bra det här, men allt annat talar för Nishikori. Som han sett ut den här veckan ska han verkligen inte förlora mot en spelare som är så märkbart sämre än honom som Gasquet numera är.

Jag tror att Nishikori vinner, men som oddsen sitter är det nog Medvedev man ska spela.

Då var vi redo inför helgen va? Så klart vi är. Blir kul det här.