Osannolikt

Osannolikt, obegripligt, ja, konstigt. Knäppt också kanske. Det här är inte normalt.

Basilashvili har nu vunnit två atp-titlar. Två i år. Och båda två 500-turneringar. Han är nu rankad 23:a i världen.

Vet ni överhuvudtaget vem han är?

Han är liksom inte direkt den som utmärker sig.

Han spelade ett helt knippe år på challengertouren. Länge utan att vara särskilt bra. Sen blev han en rätt bra spelare på den nivån. Han lyckades samla massor av poäng i öststatsturneringar med svaga startfält och plötsligt var han nära atp-touren. Där han till och från hållit till nu i några år. Oftast helt utan att vara någon man ens ser. Han förlorar i första rundan, han vinner någon strömatch ibland, men oftast är han bara för dålig och ryker direkt.

Tills nu då. Nu är han plötsligt en av världens bästa spelare, åtminstone rankingmässigt.

Han har varit otroligt pendlande i sin nivå senaste åren. Han har haft någon eller ett par veckor per år då han verkligen dugigt på atp-nivå och det har gett och tillräckligt med poäng för att hänga kvar. I år har han emellertid haft lite fler såna veckor och framför allt, han har haft veckor som varit helt overkligt bra. Dessutom har han nu haft några såna veckor på raken. Han visar tecken på att han kan hålla den nivån, och kanske är det bara så att han just nu slår igenom med dunder och brak. Det är ju såhär man gör när man kliver upp en nivå. Det är sånt här man drömmer om att en svensk någon gång ska göra. Ja, inte vinna 500-turneringar så klart, det kommer vi inte ha någon svensk som kan göra på hur länge som helst. Nej, jag menar det här, att helt plötsligt bara bli mycket bättre och kliva upp på en högre nivå.

Han har ett intressant spel, Basilashvili. Ett spel som jag tror till viss del tillhör framtiden. Jag tror på det här, att slå lite hårdare, att vara lite tuffare, än sin motståndare vilken spelstil man än möter. Det har varit så i alla hans matcher han spelat i de här två stora turneringarna han vunnit. Han möter spelare som egentligen är mycket bättre än honom, och dessa spelare har litat på att han ska börja missa, slå bort sig, sänka sig själv. Hans spel är så svårt att han normalt gör det, men nu har han i två turneringar klarat av att hålla en superhög nivå genom hela veckan, och framöver när folk möter honom måste de nog tänka ett steg längre. Han har inget försvar, Basilashvili. Det kan nog vara klokt att försöka trycka till bollen lite, så han inte får chansen att göra såhär en gång till. För genombrott eller inte, jag kan inte vara annat än ärlig och säga att nej, han är inte bra nog för att kunna göra såna här resultat. han kommer med något lite nytt och hans kollegor har inte vaknat ännu. Det lär nog ändras framöver, och jag skulle bli förvånad om han inte blir nästa års Sock/Sugita. En högt rankad spelare som bara inte är i närheten av sin ranking rent nivåmässigt och därmed faller ifrån totalt.

Men oavsett det, kul med en sån här kille som gör det otippade. Fantastisk insats av Basilashvili den här veckan.

Otroligt snygg, för övrigt. Där snackar vi topp-3 på atp-touren, utan tvekan.