Nytt världsrekord

Det här är faktiskt ett nytt rekord gällande ess. Det krossar det tidigare rekordet på atp-touren, och även om man inte för statistik gällande rekord på challengertouren på samma sätt, och att de därmed blir inofficiella. Rekordet gällande servehastighet är exempelvis från challengertouren, men det räknas inte officiellt. Nu har vi också rekordet gällande antal ess i en tresetsmatch från challengertouren. För mig är det inget snack om att de här rekorden borde räknas. Det är samma system gällande statistiken som man har på atp-touren och det sparas på samma sätt så ja, varför inte.

Helt sjuka grejer det här faktiskt. I slutet av avgörande set var Simon faktiskt uppe och nosade på att ha vunnit hälften av sina poäng på serveess. Till slut nådde han inte riktigt dit. Han slog ”bara” två ess i det sista tiebreaket och tappade därmed lite fart där men ändå 52 ess, en slakt av det tidigare rekordet på 45 som Karlovic hade.

Några noterbara grejer här.

Simon är ingen bra spelare. Han är 27 år gammal och har aldrig ens varit nära challengertouren. Runt 400 i världen är hans bästa ranking.

Han är heller ingen sån där oerhörd servekanon. Han är en lång spelare som har serven som sitt enda vapen, men det är liksom som att han är fruktad för det på något sätt. Han är faktiskt normalt sett bättre på grus.

Det allra sjukaste med statistiken är dock att Setkic inte ens var i närheten av att få racketen på hälften av gångerna då Simon fick in sin förstaserve. När han väl fick racketen på bollen hade han dock som synes grym statistik. Han vann då fler bollar än han förlorade. Simon blev väl chockad över att bollen någon enstaka gång kom tillbaka kanske.

Hur kan det då bli såhär?

Ortisei är en ort i norra Italien som ligger på rätt hög höjd, mer än tusen meter över havet. Lägg därtill att turneringen spelas i en tennishall som är så kompakt att, ja den är skitliten helt enkelt. Och liten hall, då flyger bollen extremt snabbt i luften. Här är hallen jätteliten, och bollen flyger megasnabbt i luften. Räcker det så? Det hade räckt bra, men underlaget är också ofattbart snabbt. Ni vet de här sporthallsgolven med en blankpolerad plastmatta som vi hade gympa i när vi var små? Ungefär sånt underlag är det i Ortisei. Det blir nästan parodiskt. Bollen flyger så extremt snabbt i luften att man knappt hinner se den och när den väl studsar glider den iväg så man ändå måste chansa för att kunna träffa den.

Den här typen av underlag och förhållanden är sen länge inte tillåtna på atp-touren och en jäkla tur är det. Det ser verkligen ut som att spelarna inte kan spela överhuvudtaget i den här turneringen, trots att de egentligen är ganska bra många av dem. Men det finns ju gamlingar som fortfarande tycker att tennisen var bättre förr. Om man tycker det, surfa in på livestream.com/atp och kolla på någon av matcherna från Ortisei den här veckan. Sen kommer ni förstå att tennis där det går så snabbt att det inte går att spela bra inte är roligt.