Aningen sömnig Roggestart

Det blir väl Djokovic som vinner. Jag får erkänna att jag blev ordentligt imponerad av honom igår även om inte siffrorna mot Chardy blev särskilt stora. Han ser sådär obehagligt stadig ut som bara han kan göra. Men det mest intressanta med mastersturneringen i Shanghai är väl ändå Federer. Var står han? Är han fortfarande med däruppe och hugger eller är han slutligen på väg lite neråt?

Inget tydligt svar på den frågan av dagens match tyvärr, så varför i helvete skriver jag den här texten för? Jo, för att jag haft 39 grader feber samt massiv huvudvärk i ett par dagar men är nu på bättringsvägen. Ni vet sådär när liten återvänder till en och man vill bara hitta på allting på en gång.

Det var väl, okej. Men inte bra ändå. Det man ska ha med sig är att Medvedev är riktigt bra just nu. Han vann i Tokyo i söndags, åkte sen till Shanghai och kom tydligen fram på måndag morgon. Ingen bra uppladdning för den här veckan med andra ord. Men bra är han, och att han kan hota Federer med den spelstyrka han har, det är väl någonstans inte så konstigt. Men lite oroväckande är det väl ändå att Federer måste lita till några få, sista, avgörande bollar för att avgöra. Medvedev hade mycket väl kunnat avgöra i gemet innan Federer avgjorde i skiljeset.

Hans offensiv känns inte lika krispig som den kan göra. Han träffar bollen lite sämre, har lite större marginaler till linjerna, allt är liksom lite mindre farligt än det ska vara. Ingenting att oroa sig över egentligen. Det hade ju varit värre om han såg ut som en ordinär 37-åring med trasiga knän och så vidare. Det är ju inget fel på honom, och han kan säkert hitta det igen, men visst känns det som att han inte är uppe på sin absoluta topp just nu.

Fortsättning följer. Närmast imorgon mot Bautista, en motståndare som är oerhört behaglig för honom. Alla möjligheter att spela in sig lite med andra ord och förhoppningsvis bli maximalt redo för kvarten mot Nishikori på fredag, semin mot Del Potro på lördag och låt oss hoppas finalen mot Djokovic på söndag. Det hade verkligen varit något det.

Han kommer mest troligt åka ner en plats på ranking den här veckan. Djokovic går om honom och blir världstvåa om ingenting konstigt händer. Om Federer skulle förlora mot Del Potro, eller Del Potro går längre än honom på annat sätt, åker han ner till fjärde plats. Zverev lurar i vassen precis bakom på årsrankingen också, årsrankingen där Federer redan är klart efter Del Potro. Så lite sladdar han, men det är ju ingenting som inte går att rätta till. Han har chansen till en fin årsavslutning nu när det är spelplatser och underlag som passar honom under hösten men ja, lite bättre spel krävs nog i så fall.

Medvedev torskade, men matchens slag var det han som bjöd på. Den finns i klippet, liksom en del från några av dagens andra åttondelar.