En bäst, en krossad

Ja, det var ju lite skilda världar för toppspelarna idag i Shanghai. Eller var det två toppspelare? Det kan ha varit en toppspelare och en tidigare toppspelare också.

Djokovic krossade Zverev. Djokovic gjorde sin bästa match för veckan, men det ska inte kunna bli sådär ändå när två av de absolut bästa spelarna möts. Zverev blir väldigt liten när han möter någon som han tror han ska förlora mot. Det var en platt insats från honom. Jag tycker han föll ifrån alldeles för enkelt. Men att Djokovic är bäst i världen just nu, det kan väl knappast finnas någon som skulle få för sig att säga emot det. Inte uppe på den absolut högsta nivån han kan hålla, men den är så mycket högre än den nivå de andra kan hålla att den här nivån räcker bra för att vara klart bäst den också. Nadal måste komma tillbaka för att det ska bli någon slags utmaning för Djokovic.

Federer lyckas ducka att möta Djokovic ännu en gång. Det känns faktiskt lite så för helt ärligt, så som det skulle bli om Djokovic och Federer möttes just nu, jag tror inte att Federer skulle vilja uppleva det. Sen om han är medveten om det själv eller inte, det går ju inte att veta men sådär vansinnigt sugen på det, det tror jag inte han är. Sen är det givetvis inte så att han förlorar en sån här semifinal med flit för att slippa möta Djokovic men någon slags liten bonus som mildrar misären kan det kanske vara. Han gillar inte att förlora mot Djokovic, och i ett möte just nu skulle han inte bara förlora. Han skulle bli förintad, åtminstone som han själv ser ut just nu.

Fantastisk match av Coric. Framför allt så servade han sällsynt bra. Eller det är ju snarare så att det är märkligt att det här inte händer oftare. Att någon plötsligt bara sätter nästan alla förstaservar, precis som att man i andra sporter kommer in i stim där man inte missar. I tennis har spelarna nästan samma förstaserveprocent i varje match men idag hade Coric mycket bättre procent än han brukar, helt utan att tumma på hastighet eller placering. Han servade vansinnigt bra. Och gör man det, då är det mycket vanligt att spelet följer efter då man kan spela lite mer avslappnat. Det kändes som att Coric kunde göra nästan vad som helst idag. Han missade inte i alla fall.

Federer hann inte med. Han har egentligen inte gjort det på hela veckan, men han har räddats av att motståndet inte varit riktigt tillräckligt bra, eller riktigt vågat slå honom. Men nu mötte han en helt orädd spelare som med råge spelade tillräckligt bra för att slå honom. Då gick det inte överhuvudtaget. Det har varit extremt många ramträffar från Federer den här veckan. Han har varit otajmad. Idag var han mest bara sen dock. Han hängde inte med i tempot och det får man ju säga är lite alarmerande. Coric spelade extremt snabbt idag. Jag har aldrig sett honom spela såhär. Men antalet gånger som Federer varit såhär tempotorsk, det har nog inte hänt förut. Det kändes emellanåt som att han spelade med någon slags hov. Det spelade ingen roll för han träffade bollen. Det blev inte rent ändå.

Dålig vecka för Federer. Han får vara jättenöjd med semifinalplatsen men spelet, det måste oroa honom en del inför framtiden.

Djokovic mot Coric imorgon. Det känns ju inte jättespännande på förhand, det gör det inte. Djokovic är bara för bra.