Stockholm Open – tisdag

Då var vi igång. Knappt i och för sig. Det var ju inte mycket action igår, det var det inte. Två kvalmatcher i rad på banorna, sen liten paus, sen en match i huvudturneringen, sen lång paus, en match till, och sen dubbel. Det var det. Nu blev det lite konstigt då en match försvann när Gojowczyk lämnade walkover ganska sent och på ett sätt tycker jag det är rätt att snudd på steka måndagen för att sen kunna ha lite fler matcher under resten av veckan men nja, som sagt, det var inte mycket fart, det var det inte. Problemet är helt enkelt att åtta speldagar är för mycket för ett kval med 16 spelare och en huvudlottning med 28 spelare. Det är för få matcher för att kunna hålla igång åtta hela dagar.

Hur gick matcherna då?

Zopp förlorade för min del rejält överraskande mot Otte. Undrar om det någon gång varit en spelare som kvalat in till Stockholm Open som träffat bollen sämre än Otte gjorde under kvalet. Fascinerande faktiskt. Han har knappt träffat bollen rent hittills, men som han har servat och lite flyt också kanske. Tomic var inte riktigt på humör, och Zopp hade en sån där dag då bollen kunde hamna nästan var som helst. Han kom tillbaka i sista stund efter att ha räddat matchboll, Zopp men Otte var omöjlig i det andra setets tiebreak där han faktiskt spelade bra, det ska sägas. Om Zopp vunnit det hade han mest troligt vunnit matchen. Men Otte inne i huvudturneringen och med den serven blir han ju inte bortblåst resultatmässigt i alla fall.

Gulbis slog Benneteau enkelt. Bra gjort. Benneteau är rätt långt ifrån vad han en gång var. Han har redan lagt av egentligen men kör på i hopp om att få spela Davis Cup-finalen, kan man tro. Men bra Gulbis som gick igenom kvalet utan setförlust. Serven biter ganska bra i Stockholm Open. Det är förhållandevis snabbt numera.

Popyrin slog Bachinger. Bachinger, han är inte mycket för världen alltså. Han slog Nishikori och vann en atp-titel för bara några veckor sen. Ibland är det svårt att förstå sig på tennis. Han är liksom inte så bra.

Och Polansky slog Arnaboldi. Ja, vem bryr sig om det egentligen.

Gällande huvudturneringen så vann Kudla över Garcia-Lopez, helt planenligt. Garcia-Lopez är totalt iskall för närvarande.

Och så var det kvällsmatchen där Elias Ymer glädjande nog kom tillbaka flera gånger om och slog en Marterer som såg ut att ha lite halv vinstfobi. 1-0 i set och break direkt i andra hade Marterer. Han hade också break upp i skilje, servade för matchen och hade matchboll men Ymer slingrade sig från allt och vann, 7-5 i avgörande. Ingen höjdarmatch, men Ymer fick rätt bra utdelning på sin defensiva position i banan. Marterer var tillräckligt osäker för att det skulle fungera för Ymer att springa och mota tillbaka. När Marterer hade sina perioder där han spelade lite bättre, då funkade det inte, men totalt sett hade han ändå fler och längre svaga perioder, Marterer, och det avgjorde. Inte så mycket publik tyvärr. Och Ymer kändes väl ärligt talat som alltid sådär…ja, vad ska man kalla det. Ogenuin, kanske. Det känns liksom som att han på något sätt sitter och planerar, lägger ett schema, för vilka gester han ska göra under matchen och sen går han ut och försöker placera in dem på rätt ställen. Det blir lite tramsigt och som alltid, tyvärr har ju folk aningen svårt att ta sig till honom. Så otroligt tråkigt att de inte på något sätt lyckats bli folkkära, bröderna Ymer. Så svältfödda som vi tennisintresserade svenskar är, det borde vara lapp på luckan och allt möjligt när vi har en svensk förhållandevis bra spelare som spelar i Stockholm Open men igår var det väl halvbesatt, om man är lite snäll. Så många var det inte. Otroligt viktig seger i alla fall. Nu väntar Sock i andra omgången och Sock, ni vet ju. Utanför de 150 bästa på årsrankingen, han vinner inga matcher överhuvudtaget, och så vidare. Otroligt fin chans för Ymer att nå en av sina främsta framgångar på atp-nivå.

Det var måndagen det. Nu tittar vi till tisdagens spelprogram. Lite fler matcher idag.

Det här är ju mycket roligare.

Chung mot Fritz, hög nivå, Chung är en spelare alla borde vilja titta på av den enkla anledningen att han i grunden är så extremt bra. Och Fritz, många tycker ju han är bra också. Någon kanske till och med tycker han är rolig. Nja, det kan det i och för sig inte finnas någon som gör. Det är omöjligt. Men bra match, högt tempo, och äntligen lite hög nivå. De spelare som spelat hittills, om man ska vara riktigt ärlig har det inte varit någon vidare nivå på dem eller på matcherna. I och med den här matchen drar det igång på allvar.

Verdasco-Ebden blir intressant. Ebden kommer från sitt livs turnering i Shanghai och frågan är väl mest bara om han klarar att ladda om. Verdasco har haft det tufft på sistone, känns det som i alla fall. Men en semi och en andra omgång i Kina senaste månaden, det är ju ändå rätt bra. 29:a på världsrankingen just nu, Verdasco. Det känns supermärkligt i min värld. Så bra har han inte varit de senaste månaderna. Om Ebden orkar så tror jag han har en väldigt fin chans. Högt tempo i den här matchen också. Verdasco vill ju alltid smaska på så mycket som det går och Ebden vill komma fram på nät så fort han har chansen.

Sandgren känns minst sagt iskall. Det gör Pouille också, men Pouille ska förstås vara en mycket bättre spelare. Rätt bra nivå på den matchen också. Som jag sagt några gånger tidigare, kvalitén på matcherna i första omgången är mycket hög för att vara en 250-turnering.

Sen var det kvällsmatcher. Mikael Ymer mot Gulbis och det kan ju bli lite spännande. När de möttes tidigare i år var det rejält bråkigt, och Ymer har väl sen dess bara börjat uppföra sig sämre och sämre. Han ska ha toppat det hela med att under helgen haft en presskonferens inför den här turneringen där han i princip inte velat svara på frågor överhuvudtaget utan hänvisat till sin agent. Det finns flera roliga, eller om man så vill, patetiska, faktorer i det. Bara det att man har en agent när man inte ens tjänar några pengar på det man gör. Eller då att en idrottsman som är rankad 289:a i världen inte bemödar sig att svara på frågor när någon märkligt nog råkar vara intresserad av en. Han är verkligen totalt verklighetsfrånvänd, Mikael. Jag hoppas att han någon gång får någon runt sig som kan lära honom ett och annat om hur världen fungerar på riktigt. Men nu var det tennismatch, och tennis kan han ju spela. Gulbis är inte bra just nu. Bra kval i helgen, men i grunden är han inte bra. Han är en medelspelare på challengertouren, någonting, Gulbis, och spelare på den nivån har Ymer tidigare visat att han kan slå. När bollen är i spel kommer Ymer vara bättre. Sen är frågan hur mycket Gulbis får på sin fantastiska serve. Jag tycker Gulbis trots allt får ses som ganska klar favorit men skrällchans för Ymer som alltid höjer sig på hemmaplan, utan tvekan.

Det kommer säkert vara lugnt ikväll när de möts igen. Det brukar alltid bli så när folk förväntar sig att det ska vara stökigt men förra gången var det i alla fall riktigt dålig stämning.

Sist ut har vi sen De Minaur mot Kohlschreiber. Kanonmatch det också. Jättebra spelare för att mötas i en första omgång i en 250-turnering. Kohlschreiber, har han spelat så mycket i Stockholm tidigare? Känns inte så. Väldigt tveksam nivå på honom nu i alla fall. Han har spelat lite på sistone och när han spelat inte varit jättebra. De Minaur har slagit igenom stort senaste månaderna och nu rankad 31:a i världen som 19-åring. Det är inte helt vanligt det kan jag säga.

På Bana 1, ja där har de lagt de lite sämre matcherna helt enkelt. Som det ska vara. Det är på Centercourten man ska titta idag.