Stockholm Open – onsdag

Blev ju en liten besvikelse igår kväll det där. Eller ja, jag vet inte. Hur går det för er att heja på Mikael Ymer nu för tiden? För min del får jag erkänna att det går lite trögt.

Den där taktiken att kliva ut och slica allt de första gemen mot Gulbis som har en enda stor svaghet numera, att han har så stora svingar att han inte hinner med när han får tempo på sig. Ja, det var ju kanske inte så smart. Det var snarare det dummaste jag har sett på en tennisbana tror jag. Jag hoppas innerligt att det var Mikael själv som hade idén och att han därmed inte har någon runt om honom som är så dum att man lägger upp en sån taktik. Jag vet att han höll på lite sådär när han mötte Gulbis förra gången tidigare i år. Då funkade det någorlunda då Gulbis dels spelade så dåligt att det var snudd på genant åt den men framför allt, de spelade på ett blixtrande snabbt inomhusgolv som är så snabbt att det aldrig skulle tillåtas på atp-touren numera. Igår spelade de på vanlig hardcourt, och Ymers patetiska forehandsslicande blev mer till upplägg för Gulbis än något annat. Han slutade ganska snabbt med detta, men han hade då redan hunnit med att tappa serven i början av första set och som Gulbis servar kunde han sen aldrig reparera det.

Jag tycker inte det var någon vidare upplyftande insats av Ymer igår kväll. Han är född 1998. Han är nu 20 år gammal, och bara i den här turneringen är det med två spelare som är yngre än honom och har slagit igenom med dunder och brak. Det går liksom inte att vara junior nu längre. Han måste försöka sätta någon slags linje i sitt spel. Han måste försöka träna upp sin kropp lite för ärligt talat, han är så fladdrig i kroppen att det är omöjligt för honom att ha något slags rejält spel med tyngd i. Han måste försöka bli vuxen. Om han är redo för det mentalt, det tror jag knappt, men kroppsligt, han måste bli en professionell idrottsman med en kropp därefter för det här, det håller liksom inte. Det är inte ens nära. Han mötte Gulbis som är rankad runt 150 i världen igår kväll och jag skulle säga att han inte ens var nära. Det kanske bara är så att man ska sänka förväntningarna lite. Han kanske inte är någon stor talang som ska nå atp-touren längre. Han kanske har halkat så långt efter de jämnåriga att han likt sin bror får sikta på att ha en bra karriär på challengernivå där man åtminstone kan livnära sig någorlunda på sin sport.

Sen ska man ta det för vad det är. Gulbis var absolut favorit i den här matchen, och Ymer har knappt spelat alls de senaste månaderna, men frågan är väl hur länge man kan gå såhär, utan att det händer något överhuvudtaget. När man är en ung spelare ska man helst ta kliv framåt hela tiden, helst någon gång ibland i alla fall, men Ymer har egentligen inte blivit bättre på ett par år, och det är inget bra att helt bli av med två år i utvecklingen mellan 18 och 20 såhär.

Pouille, stor besvikelse. Han spelade inte bra. Något Sandgren däremot gjorde, och det blev till lite av en överkörning.

Chung imponerade, och krossade en eventuellt lite halvskadad Fritz. Kan nog bli att räkna med den här veckan, Chung.

Verdasco slog en Ebden som inte satte en fot rätt. Han hade 4-1 i första, Ebden, men det var egentligen bara på flyt. Han spelade aldrig bra, och att Verdasco vann stort var helt i sin ordning.

Lacko slog Daniel enkelt, i min mening också i sin ordning på det här underlaget.

Millman hade lite problem med Popyrin, men vann till slut relativt enkelt. Inget konstigt med det heller.

Och Kohlschreiber överraskade lite och gjorde en riktigt bra match mot De Minaur. En skräll för min del att han vann där i dagens sista match.

Det var gårdagen. Nu dags att titta på vad som händer idag.

Lite press på Lindstedt i första matchen kan man säga. Han är nog inte så jättesugen på att torska mot svenskarna där. Och frågan är väl om Ebden är lika under isen som igår. Tror det kan bli rätt jämnt där.

Kanadensarna, det beror väl på Shapovalovs inställning men den brukar vara bra, och han har varit i Stockholm hela veckan och laddat. Han borde vilja lyckas här, och Polansky är inte riktigt någon som ställer till med problem för en bra spelare.

Kan Millman göra något mot Tsitsipas då? Kanske. Jag litar kanske lite mindre på att Tsitsipas kommer kunna göra sig själv rättvisa än med Shapovalov och Millman är ett rätt tufft motstånd.

Ymer ska ha en jättefin chans mot Sock. Sock har vunnit otroligt få matcher i år och tittar man på årsrankingen är Ymer klart före. Tycker vi kan hoppas på en svensk kvartsfinalplats.

Chung-Kudla, där blir det högt tempo. Chung ska vara bättre, men ingen given seger alls.

Lite kul med matchen på Bana 1. De möttes ju i kvalfinal, Otte och Zopp. Otte skrällde då. Zopp borde väl återställa ordningen idag tycker jag. Aningen surt för Otte i så fall.