Stockholm Open – lördag

Vi är nästan i mål nu, men inte riktigt. Vi får riktigt trevliga matcher nu under helgen då favoriterna levererat, precis som vanligt. Märkligt med Stockholm Open. I andra, motsvarande, 250-turneringar skräller det ofta. Omotiverade stjärnor kommer och hämtar startpengar för att sen torska tidigt och allt slutar med att en av de lite sämre spelarna vinner. Men i Stockholm Open, där vinner alltid en av de bästa spelarna som är med. Jag satt och tittade på den här skylten med alla vinnarna i hallen häromdagen. År 2002 var senaste gången en spelare som inte var en av de bästa vann. Karlovic när han vann, 2007 var det väl, kanske en kantboll på det området men han var bra då, och inomhus, inget konstigt att han vann. I övrigt bara de största namnen sedan 2002. Lite osannolikt. Och det blir likadant i år, om nu inte Gulbis skräller vidare och går hela vägen, vill säga. Inte alls omöjligt i och för sig.

Kvartarna igår då?

Chung har ingen vidare ordning på sin kropp. Eller närmare bestämt sina fötter. Blåsor på fötterna är det som stör honom. Blåsor kan göra jätteont, men helt ärligt har jag svårt att förstå hur det inte kan finnas hjälpmedel som gör att man kan hålla ordning på det där. Är inte mänskligheten mer utvecklad än att vi kan komma på något som gör att vi inte får blåsor på fötterna när vi spelar tennis? Känns ju helt osannolikt. Fognini fick därmed fri lejd mot semin. Chung hade nog vunnit annars, om han kunnat göra sig rättvisa.

Tsitsipas bökade till det lite för sig i andra set mot Kohlschreiber men var totalt sett helt överlägsen. Börjar kännas väldigt stabil i såna där matcher, Tsitsipas. Samma nivå hela tiden. Bra gjort av en liten snorvalp.

Gulbis slog Sock helt rättvist. Sock kanske var lite bättre i första, men sen var Gulbis klart bättre i andra och tredje. Väldigt fokuserad den här veckan, Gulbis. Fokus och en serve som inte klickar. Det kommer han långt med.

Och Isner lyckades krångla sig förbi en landsman till. Precis som mot Klahn, samma setsiffror, 7-6 6-7 7-6. Enda skillnaden att det igår mot Sandgren blev två breaks jämfört med inga mot Klahn. Han är verkligen anskrämligt dålig när bollen är i spel, Isner, och returerna, jag vet inte. Man ska kanske helst inte ens prata om dem. Hur bra han än servat, att han är i semifinal är ett underbetyg till motståndarna. Det ska inte gå när man är så svag i spelet.

Och det där gör att vi har semifinaler idag.

Först Tsitsipas mot Fognini och rätt svårt att läsa av hur det ser ut. Tsitsipas är väl lite bättre kanske, på hardcourt i alla fall, men kan det inte passa Fognini ganska bra spelstilsmässigt? Tsitsipas är kanske inte den som bara blåser bort sin motståndare. Fognini kommer få möjlighet att spela sitt spel och växla tempo som han vill. Tsitsipas försvar är inte det absolut bästa och det kan bli svårt för honom att stå emot Fogninis kanoner. Sen har Tsitsipas en klar fördel i att han kommer få rätt mycket på sin serve, Fognini får inget på sin, men nej, jag tror på lite skrällchans att Fognini kan gå till final där.

Skrällchans i andra semin också, om det nu ens är någon skräll ifall Gulbis slår Isner den här veckan. Isner har ju servat fantastiskt, så det blir svårt för Gulbis att komma åt där men Gulbis har också servat bra och hur Isner ska lyckas få till några breaks, det ser jag inte riktigt heller. Kan nog bli tredje raka matchen med bara tiebreaks för Isner och idag möter han en spelare som kanske är lite mindre vinsträdd än Isners landsmän varit mot honom hittills under veckan. Jag tror Gulbis har en kanonchans.