Inför Stockholm Open-finalen

Då var det finaldags, och en kul final måste jag säga. Två spelare som är otroligt sugna på att vinna. Så kan man tro att det alltid är när det handlar om professionella idrottsmän men nja, när två riktiga toppspelare, som är proppmätta på framgång, gör upp i en liten turnering, då känns det ibland som att de både kan ha och inte ha framgången. Här däremot har båda två all anledning i världen att knipa titeln.

15:00 Tsitsipas-Gulbis 1,44-3,05 Bethard

Tredje finalen, alla i år, för Tsitsipas. De två tidigare, där har han väl ärligt talat inte haft mycket till chans. Nadal i Barcelona, den är halvtuff, och samma gubbe på andra sidan nätet i Toronto. Hårda bud. Nu har han sin chans att plocka sin första titel.

Gulbis har sex titlar sen tidigare. Ganska mycket sett till hans karriär. Det finns spelare som man betraktar som väldigt bra som inte har så mycket mer än så. Monfils har sju exempelvis, Söderling mäktade med 10. Gulbis kan ta sin sjunde. Det får han vara väldigt nöjd med i och med att han oftast bara varit halvdålig. Sex titlar alltså, på hur många finaler tror ni? Sex. Han har aldrig förlorat en final på atp-nivå. Det är inte lite imponerande det. Han har också chans att göra ett rätt otroligt rankingskutt här. Inför veckan 145:a. Om han förlorar idag landar han på 104:e plats och om han inte floppar totalt under de sista veckorna betyder det att han kommer in i Australian Open utan kval. Om han vinner idag landar han på plats 80 i världen och behöver inte oroa sig särskilt mycket för sin ranking under det kommande året. Han kan då i princip spela på atp-touren utan att prestera särskilt mycket. Sjukt viktig match för Gulbis det här.

Vad tror vi då?

I min värld inte mycket till snack om att Tsitsipas är den bättre spelaren av de här två. Det behövs det kanske inget geni för att säga direkt. Han har känts förhållandevis stabil hela veckan och även om han haft en bra lottning, han har tuffat på lite sådär i skymundan. Imponerande från en så ung spelare. Men nu är det final. Det är chans att vinna första titeln för en nybliven 20-åring. Han är otroligt mentalt stark för sin ålder, Tsitsipas, men man måste ändå väga in att han darrat lite i sina absolut största matcher hittills, och lite oklart vilken typ av prestation det blir idag ändå. Gulbis känns desto säkrare mentalt. Han har ett jävla humör, men man ska inte blanda ihop det med att han på något sätt är mentalt svag. Eller ja, det är han ju. Han är mer eller mindre ett psykfall, men när det handlar om att koncentrera sig och inte bli nervös när han verkligen vill vinna, där finns det inga tveksamheter.

Gulbis har den bättre serven, och han behöver hjälp av den idag. Tsitsipas är bättre i spelet och har kraften för att slå igenom Gulbis.

En intressant detalj är att Gulbis har sin stora styrka i sin backhand. Tsitsipas tvärtom, han har väldigt mycket bättre forehand än backhand. När det är på det viset brukar spelet ofta ändå landa i backhandsdiagonalen, och blir det så idag kan det här bli ganska intressant för Gulbis rent spelstilsmässigt. Om han kan låsa Tsitsipas där och tvinga Tsitsipas att vara den som måste springa runt och ta initiativ med sin forehand, då kan mycket vara vunnet.

Jag tycker matchen är öppen. Tsitsipas är bättre, och ska på det i normalfallet så klart vinna, men det finns klara saker som talar för Gulbis och jag håller inte riktigt med oddsen. Jag tycker inte att Tsitsipas är en så given favorit som oddsen indikerar.

15:00 är det dags. Återstår att se om trenden håller i sig, att en av turneringens största stjärnor alltid vinner Stockholm Open. Eller om det för första gången på 16 blir en rejäl skräll i form av att en kvalspelare vinner.