Inför Paris

Årets sista turnering, mina vänner. Slutspelet, jadå, det är också någonting, men en riktig atp-turnering, det är det inte. Det är ett event, ett jippo, en avslutningsfest på säsongen. Men den här veckan slutar atp-säsongen i Paris.

Om vi nu ska titta till lottningen? Det ska vi ju göra ja.

Nadal är där och tränar sen någon dag tillbaka, så han kommer till start. Vilket skick han är i spelmässigt, det får man väl se, men det brukar i och för sig sällan vara några problem. Om kroppen håller så håller också han en viss nivå. Rätt bra lottning också. Ser värre ut än det är det där. Chardy, Gasquet, och sen någon av alla de där som kommer banka skiten ur varandra. Kolla den åttondelen där under Nadals. De är lika bra allihopa, Coric, Mdevedev, Carreno Busta, Simon, Pouille, och Thiem. Nadal hoppas väl på att slippa Thiem. Vem av de andra det blir skiter han nog i. Men Thiem, på ett sånt underlag det är i Paris med hög studs, det kan bli obehagligt för honom.

Isner har en sista chans att nå slutspelet här. Man kan räkna med att Del Potro inte kommer till start, och därmed blir den nionderankade spelaren sist in. Nishikori har en bra chans att vinna i Wien idag och landar i så fall drygt 400 poäng före Isner. Det krävs med andra ord minst final för Isner för att han ska ha minsta chans i så fall, och det klarar han ju inte, så klart. Inte med den usla form han har just nu. Så bra att han inte kommer med. Känns väl som ett väldigt bra läge för Zverev att hålla sin seedning och nå semi där trots att hans form inte är någon höjdare heller.

Längst ner har vi Djokovic och det ska inte vara några tveksamheter kring hans medverkan heller. Cecchinato, vi minns Paris i somras men vi minns också Shanghai för någon vecka sen där Cecchinato gjorde sitt livs hardcourtmatch, och fick med sig fyra gem. Sen Tsitsipas för Djokovic, det kan ju vara lite kul. Men att Tsitsipas skulle vara bra nog för att slå Djokovic. Näe.

Federer då? Kommer han till start? Alla verkar ta för givet att han kommer stryka sig. Säger väl en del om honom kanske. Att han inte alltid är den som borrar ner huvudet och kör på direkt. Final i Basel idag för honom, och det verkar alltså som att de allra flesta förväntar sig att han efter det meddelar att han är sliten och inte spelar Paris. Inte helt osannolikt heller när man ser till att han inte kan slå något rekord, vad jag vet i alla fall, och han kommer avsluta året som världstrea i princip oavsett hur det går här sista veckorna. Så han har inte så väldigt mycket att vinna på att spela Paris. Om han kastar in handduken innan de gör måndagens spelschema senare idag så kommer Khachanov gå in på hans seedning och någon annan kommer ersätta Khachanov i lottningen. Om han kastar in handduken efter att spelschemat är gjort så kommer en kvalförlorare in på hans plats. Totalt snurrigt det där. De måste liksom göra något åt det. Men möjligheten finns ju att han spelar också så klart, även om den där lottningen nog inte gör honom mer sugen precis. Varken Raonic eller Tsonga är ens halvnära att vara nära på att hålla den nivå de vill hålla just nu, men för att möta i sin första match i en turnering, det är ingen mysig lottning det där. Om han klarar den matchen ser det desto bättre ut. Då tror jag han når semifinal, Federer, och i så fall blir det Djokovic där. Djokovic som han inte verkat så sugen på att möta på senare tid. Undrar vad det kan bero på…

Otroligt bra klass på den här turneringen. Det blir en grymt kul vecka som kommer här.