Onsdagssammanfattning

Det går ju inte riktigt att komma ifrån att den här speldagen till största del handlade om spelarna som inte spelade, men det spelades ju en del kul matcher också, utan tvekan.

Nadal hänvisade till magmuskelskada, något han haft förut och som alltid med Nadal, han chansar inte. Han är otroligt obenägen att spela när något känns lite fel. Kanske klokt, det har sällan slutat väl när han spelat med skador. Då har han ofta blivit borta väldigt länge, men det känns väl som att han ibland kanske kunde spelat när han väljer att inte göra det.

Raonic kastade också in handduken med en armbågsskada. Hyfsat flyt för Federer som dels kanske inte precis tackar nej till en extra vilodag efter en tuff vecka i Basel men mest av allt, han hade kunnat torska mot Raonic. Nu ser hans väg mot semi vidöppen ut. Om han nu vill gå till semi. Det känns väl som att han inte visat någon större vilja att möta Djokovic på sistone.

Det stora utropstecknet annars att Sock vann en match. Otroligt hur vanligt det där är, att en spelare kvicknar till på exakt samma ställe som förra året. Det syntes väldigt tydligt att han vet vad spel på det här underlaget innebär. Han jobbade jättemycket med placering snarare än fart och det såg ut som att han plötsligt hade kontroll över sitt spel, något han inte haft på hela året. Sen ska det läggas till att Gasquet såg snudd på paralyserad ut. Han var inte beredd på att Sock, som varit så värdelös hela året, skulle kunna bjuda på motstånd. Om Gasquet varit lite bättre förberedd tror jag att han ändå vunnit, för det var liksom ingen supernivå som han höll, Sock. Det var bara väldigt mycket bättre än han varit tidigare i år.

Verdasco tog inte chansen när han slapp Nadal. Inte direkt ovanligt att det händer heller. När en lucky loser får den här enorma chansen att kliva in direkt i andra omgången på en seedad spelares plats, det blir liksom ett så fantastiskt läge att många tar till vara på det. Precis som att många spelare, som Verdasco, inte klarar av att ta chansen när de får den här möjligheten. De får all press på sig plötsligt. Varför det är så vet jag inte. Det är ju en kanonchans för båda två. Men det är som att det är jobbigare att vara spelaren som varit inställd på att möta en seedad spelare. Bra match av Jaziri som utnyttjade underlaget bra. Han kommer undan lite bättre med sin backhand när det går så långsamt och får samtidigt mer tid för sin forehand som är tillräckligt bra för att sätta press, även när det går såhär långsamt. Verdasco var alldeles för passiv matchen igenom.

Bra match mellan Schwartzman och Lopez. Kunde verkligen slutat precis hur som helst. Bra nivå på spelet och kul att se att Lopez fortfarande har så pass hög kapacitet. Starkt av Schwartzman att nå åttondelen på det här underlaget som ska vara lite av en mardröm för honom.

Isner hade lite hjärtproblem, eller nåt sånt, mot Kukushkin. Men det verkar inte ha varit något och jag vet inte, man behöver väl inget vidare väl fungerande hjärta för att serva kanske. Han kändes totalt obrytbar igår. Inte den bästa returneraren Kukushkin men ändå, det är svårt att komma åt Isners serve på det här underlaget. Andraserven blir även den ohanterbar. Efter två set hade Kukushkin vunnit fem poäng i Isners serve och två av dem var i tiebreaket i andra set där. Helt otroligt. Det är väl på sin plats med en sällsynt rättelse också på tal om Isner. Han har ju spelat rätt bra i Paris genom åren, tvärtemot vad jag skrev igår. Men det innebär ju bara att jag hade mer rätt om det där att underlaget passar honom löjligt bra. Kan också innebära att mitt minne i vanlig ordning är rätt selektivt. Två veckor ungefär, sen börjar det raderas.

Thiem, på tal om underlag. Mycket underlagstjat, men den här veckan betyder det enormt mycket. Sock spelar sin första vettiga tennis för året, Isner är ännu mer obrytbar än vanligt, och inte minst, Thiem spelar otroligt bra på hardcourt. Det där är saker som bara kan relateras till underlaget, ingenting annat. Jag tror Thiem kan bli riktigt farlig den här veckan. Med den här höga studsen kan han använda alla de vapen han har på grus.

Det var väl det jag har att säga om onsdagen. Coric också kanske. Det var också underlaget. Att spela så flackt som Medvedev gör, det blir lite orättvist på det här underlaget. Bollen studsar rakt upp och han har ingenting för sina små marginaler.

Alla seedade spelare vann, ser ni det? Inte helt vanligt.