Åttondelarnas sammanfattning

Torsdagens spel ja. Det ska vi titta till, vad som hände under åttondelsfinalerna.

Jaziris insats, det måste vara bland det sämre som skådats i en åttondelsfinal i masterssammanhang. Sen ska man veta att han halkade in här genom att enbart spela en match, han slog Verdasco i onsdags, men ändå, det var så uselt att det nästan var pinsamt. Märkligt, för jag tycker han spelade rätt bra mot Verdasco. Eller är det bara sådär att Sock börjat lura oss alla igen? Han såg inte särskilt bra ut i den här turneringen förra året heller, men då bluffade han sig fram hela vägen till titeln. Nu i kvartsfinal, och det blir nästan läskigt när man tittar på hans lottning. Det är Thiem idag, och det kan bli Khachanov i semi om han skräller lite mot Zverev idag. Och så kanske Sock plötsligt är i final igen, från att under hela året knappt ha vunnit match. Det går liksom aldrig att förstå det här, hur mycket det betyder att ha spelat bra på en särskild spelplats tidigare. Lite handlar det om underlaget. Det passar Sock väldigt bra med den här höga studsen. Hans backhand behöver den där höjden för att han ska kunna mota ner den som han vill göra och forehanden, det är imponerande hur han slår helt riskfria vinnare enbart på placering på det här underlaget. Så man måste imponeras lite av honom, men otroligt att han är i kvarten nu igen, det är det. Första gången i år som han vunnit två matcher i ras förresten. Det är ju lite lustigt det också.

Khachanov var väldigt mycket bättre än Isner vilket inte syns på siffrorna. Isner kändes aningen slutkörd rent fysiskt också. Varför vet jag inte. Han har inte haft något vidare tufft schema på sistone. Undrar hur pas vältränad han egentligen är. Det känns kanske inte som att han spenderar timmar på löpbandet precis. Hade matchboll dock, Isner. Hans servande har varit fläckfritt senaste veckorna. Ett slarvbreak i matchens första gem i den här matchen, sen stängde han butiken. Bara för honom att hoppas på att Nadal hoppar av slutspelet nu, vilket lär bli fallet. Då blir det en turnering till i år för Isner.

När man nu såg Nishikori-Anderson så fastnar man lite vid att det blir svårt för Nishikori att snacka bort sin finalfobi efter den här matchen. Full kontroll plötsligt och en helt annan pondus än i söndags.

Thiem borde vunnit klart säkrare, men hade lite marginaler emot sig. Som han ofta har numera. Han blir på något vis bara sämre och sämre i tiebreaks tycker jag. Tidigare under karriären var han jättestark när det hettade till. Numera inte alls samma. Nästan jämn tiebreakstatistik i år på touren för honom. Det är inte särskilt bra för en topp-10-spelare. Coric gjorde i vanlig ordning allt han kunde, men Thiem är i bra form och underlaget passar honom perfekt. Med de förutsättningarna räcker inte Coric riktigt till.

Inget snack alls mellan Cilic och Dimitrov. Mest intressant från den matchen, börjar han inte bli väldigt, väldigt tunnhårig, Dimitrov? Olyckligt.

Grigor Dimitrov of Bulgaria during Day 3 of the Rolex Paris Masters on October 31, 2018 in Paris, France. (Photo by Baptiste Fernandez/Icon Sport via Getty Images)

Underlaget passar inte Schwartzman, och att han då ens ska utmana Zverev, det trodde jag inte på. Och det kunde han inte heller.

Federer hade sällsynta serveproblem i första set mot Fognini. Under 40% förstaservar och flera dubbelfel i viktiga lägen. Det var något fysiskt. Han kom inte upp till bollen riktigt och det mesta hamnade i nätet. Han var väl stel helt enkelt. Svårt att värdera insatsen riktigt. När Fognini bara går/lufsar omkring och sprätter på det där sättet, då blir det i princip omöjligt för en toppspelare att förlora mot honom, men samtidigt, Federer var stel och hade enn dålig dag. Då är det rätt bra att slå en spelare på gränsen till topp-10 helt utan besvär.

Och Dzumhur, ja, han fladdrade omkring som en vante. Det var som att Djokovic mötte en liten knattespelare. Tur att han har skägget, Dzumhur. Annars hade man nog inte trott att han var vuxen, varken på längden eller sättet han spelar på. Äh, jag är elak, men när han möter världens bästa spelare syns det så tydligt hur medelmåttig han egentligen är. Medan han mot sämre spelare kan se riktigt bra ut.

Det var åttondelarna mina vänner. Inte så dumt. Blir nog en fin avslutning under helgen.