Inför Djokovic-Federer

Det här är min absoluta favoritmatch. Inte spelmässigt. Det blir bättre spel när Nadal är inblandad, eller ja, Djokovic-Nadal, det är det bästa. De bästa spelarna, den högsta nivån på spelet, det mest underhållande, och så vidare. Men det här är den härligaste matchen. För här kan jag alltid heja riktigt rejält på en av spelarna, och oftast får jag dessutom gå ifrån matchen nöjd.

16:30 Djokovic-Federer 1,37-3,40 Bethard

Det här är väl Federers riktigt stora problem i en eventuell diskussion kring huruvida han är bäst, störst, vackrast, och sådär, någonsin. Trots att han fick chansen att möta Djokovic nio gånger innan Djokovic fyllde 20 år och 20 gånger innan Djokovic fyllde 23 år, så har han minus i de inbördes mötena. 13-6 hade Federer i inbördes fram till 2011. Sen dess har det inte varit riktigt lika trevligt för honom. Intressant för övrigt att Djokovic redan vunnit mer pengar än Federer gjort som ni ser där längst ner.

Man kan inte påstå att det är svårt att säga att Federer är fantastisk, men det är omöjligt att säga att han är bättre än Djokovic. Det går inte. Om man inte har kunskapen att se det med blotta ögat när de spelar tennis, som ni ser, man kan luta sig rätt tungt mot statistiken också. Han är inte lika bra.

Men han har förstås chans idag.

Eller?

Helt otroligt hur de duckat varandra senaste åren. De möttes i Cincinnati tidigare i år. Raka set för Djokovic då, 6-4 6-4, men innan dess ett möte precis i början av 2016, Djokovic vann då i fyra set i Australian Open. Två möten på tre år alltså. Borde vara i princip omöjligt. Innan dess möttes de hela tiden. Åtta gånger möttes de 2015, till exempel. Federer har haft lite framgångar de senaste åren med ett par Grand Slam-titlar. Ska man vara lite elak kan man ju säga att det faktum att Djokovic då inte funnits där, det har nog spelat in en hel del.

Så, för att återkomma, har han chansen idag, Federer?

Så klart han har. Han är världstrea. Är man världstrea, då har man chans mot ettan, även om ettan är så överlägsen som Djokovic för närvarande är. Däremot får jag väl vara ärlig och säga att jag inte tycker det är så mycket som talar för Federer.

Underlaget bör vara till hans nackdel. Det har alltid varit så att han varit tvungen att slå sig igenom Djokovic försvar. Det har varit enda möjligheten för honom att vinna. Det blir ju kanske inte lättare att lyckas med den saken när bollen studsar rakt upp från marken. Lägg därtill att Federer det senaste året blivit mer och mer ovillig att fastna i längre dueller. Att på något sätt försöka fly de långa duellerna mot Djokovic, det går inte. Det blir alldeles för mycket chansningar då, och det klarar inte ens Federer.

Nej, jag tror att Djokovic tar det här helt enkelt, men vilken match. Vilken uppgörelse. De gav några av historiens mest falska intervjuer under Laver Cup i år där de också spelade dubbel med varandra. Det var pengarna som pratade, så att säga. De gillar inte varandra de här två men mest av allt, de älskar att slå varandra. Djokovic har nog aldrig sett Federer som sin stora nemesis utan det har varit Nadal han varit tvungen att hantera för att ta över tronen. Federer hade han kontroll på ganska tidigt. För Federer däremot, för honom har Djokovic alltid varit en tagg i sidan. Någon som kommit och förstört hans världsbild om att han störst och bäst. Lita på att han är sugen på att trycka ner Djokovic i marken idag, kanske en sista gång.

16:30 mina vänner. Skit i stryktipset, skit i jackpotten på travet, skit i eftermiddagsfikat hos svärmor. Skit i allt! Idag ska ni titta på tennis.