Så slutade kvartarna

Sådärja! Vilka fina matcher vi fick under fredagen, hörni.

Var Djokovic på väg ut? Det var han så klaret inte. Jag skymtade att Cilic var favorit på oddsen när han ledde med 2-1 i avgörande. Jävlar vad jag hade tjänat pengar där om jag satsat mina pengar på spel. Jösses. Han var knappt ens illa ute, Djokovic. Lite i första set kanske, för då visste man ännu inte hur stabil han var. När Cilic, helt orättvist, skaffade sig breaket där i slutet, man visste inte hur pass kontrollerat Djokovic skulle kunna bryta Cilic senare i matchen men i början av andra fick vi svaret. Det var inga problem överhuvudtaget. Det behövdes bara att han läste rätt på ett par servar och så var breaket där, hur enkelt och fint som helst, och sen rullade det bara på. Det var jämnt i Cilic servegem under andra halvan av matchen, i Djokovic servegem var det inte jämnt. Cilic gjorde en jättebra match, men var i min mening inte ens nära, framför allt inte spelmässigt. Djokovic hade total kontroll och även om han inte hade sin bästa dag såg han bombsäker ut. Inget snack om saken, Djokovic börjar närma sig den där oslagbarheten som han är ensam om att ha haft under en tid då konkurrensen varit mer eller mindre stark. De kommer få jobba för att slå honom framöver kan jag säga, om han nu inte blir proppmätt på framgång igen. Man kan tycka att det inte är imponerande att torskade set och ligga under i avgörande mot Cilic, och det är det inte, men att vinna den matchen hur lugnt och fint som helst, det är otroligt imponerande i min värld.

Och Federer vann. Härligt det. Mitt införinlägg kring semifinalerna kan komma att innehålla ett uns av rekommendation att titta på tennis under lördagen. Mycket bättre än mot Fognini i den här matchen, Federer. Serven fungerade vettigt igen och offensiven gjorde att Nishikori inte fick igång sitt bollande. Det var en överkörning. Farbror kan fortfarande spela lite grann.

Grym match mellan Thiem och Sock. Sock imponerade något alldeles fasligt i första set. Som han kontrollerade underlaget och matchbilden. Han är den enda jag sett den här veckan som utnyttjat det speciella underlaget helt och hållet till hundra procent. Thiem är en av de andra som varit närmast, men ingen förstår det som Sock. Han bryr sig inte om överhuvudtaget att försöka attackera sina motståndare med hårda slag i hörnen som normalt avgör. På det här underlaget bromsar de bara upp och blir till mer eller mindre enkla ballonger att slå tillbaka. Han har istället gjort det man ska göra, försökt avgöra med högt studsande vinkelslag som i normala fall är rätt enkla att försvara sig mot, men på det här underlaget studsar de all världens väg och blir helt ohanterbara. Sock hade kontroll efter första, men började sen fokusera lite för mycket på att rycka sönder matchbilden snarare än att spela. Thiem tog över, och var sen klart bättre i skilje. Sock tappade lite självförtroende när det började gå emot också. Kanske inte så konstigt med tanke på hans brist på framgångar den här säsongen. Nu ryker han från topp-100, Sock. Bara att börja böka på challengertouren. Positivt för hans del dock att han visade att han fortfarande kan spela, och kan nog på det få en del wildcards i början av nästa säsong. Han ska givetvis spela på atp-touren, men topp-10 som han startade den här säsongen, det kommer han aldrig bli igen, det kan jag säga.

Khachanovs seger över Zverev betyder ingenting. Zverev var skadad och hade svårt att både serva och framför allt smasha. Han nötte på okej, och var aldrig helt borta, men en Zverev på 80% slår inte Khachanov, så är det bara.

Det var kvartarna det. Semifinalerna, en av dem i alla fall, kan bli något det.