Inför knatteslutspelet

Då var det dags för det här spektaklet igen. Start imorgon tisdag, final på lördag. Det är inte en del av alla ”innovationer” som de använder sig av i den här turneringen men jag tycker att det kanske är det mest innovativa. Jag har svårt att se att alla atp-turneringar kommer pågå åtta dagar inklusive kvalet i framtiden. Det går alldeles utmärkt att spela en atp-turnering på sex dagar, och jag tycker det är något man ska fundera över. Åtminstone sju dagar, det vore optimalt skulle jag säga, inklusive kvalet. Jag tycker turneringarna behöver bli mer kompakta, särskilt de mindre. Det blir alldeles för få matcher per dag annars. Enda tjusningen med de första dagarna är att det är många matcher men det är det inte längre. Måndagen och tisdagen är ofta ytterst trötta i de mindre turneringarna.

Men innovationer var det.

  • Nätservesregeln, eller ickenätservesregeln ska man väl kalla den. Man spelar vidare vid nätserve, något som testats, dels i riktigt skarpt läge på challengertouren för några år sen och även i det här slutspelet förra året. Ingen gång har det ens varit i närheten av att fungera, men man ger sig inte. Totalt idiotiskt.
  • Något man kör även i år är att man använder sig av livehawkeye istället för linjedomare, något som däremot funkade hur bra som helst förra året och jag är förvånad över att man inte infört det i någon turnering på atp-touren ännu. Det är visserligen rätt dyrt att ha det på alla banor, och man måste kanske ha det på alla banor för att det ska kännas rimligt och rättvist, men det blir billigare och billigare att ha hawkeye som jag förstått det då de kan effektivisera det mer och mer och som sagt, det funkade hur bra som helst förra året. Det funkar i min mening mindre bra med mänskliga linjedomare som vi fortfarande har på alla nivåer. Det här kommer vara framtiden, då det fungerar och är jättebra, men vi får väl se hur lång tid det tar.
  • En klocka som räknar ner, 25 sekunder mellan bollarna. Bra. Vi har redan haft det på atp-touren. Då fungerade det sådär då domarna var alldeles för fega och så fort det var något väntade med att sätta igång klockan eller frös den för att tiden inte skulle gå ut. Det var klart längre mellan bollarna då än utan klockan. Detta måste så klart finslipas men den här klockan kommer naturligtvis vara ett givet inslag framöver, så bra att de kör på med den här.
  • Kortare uppvärmning, fyra minuter från det att spelarna kommer in på banan. Utmärkt. Det här med uppvärmningen har havererat totalt på atp-touren de senaste åren. Det tar typ en kvart allt som allt. Spelarna ska klä av sig, och klä på sig. De ska fixa utrustningen, de ska sitta och fika lite. Man ska stå och tjata om att man har automatisk bedömning av nätserve. Hur länge har man nu haft det på alla nivåer? Mer än 10 år, ändå står domarna och säger det. Kanske inte så tidbesparande. Och sen ska spelarna stå och prova alla upptänkliga slag innan de återigen går och sätter sig en liten stund, och sen kan matchen börja. Det låter rätt snurrigt när man beskriver det, och snurrigt är det. Så bra att man markerar att det är något man vill jobba med här.
  • Ett skadeavbrott per spelare och match. På atp-touren är det ett avbrott per skada. Så man kan egentligen ta hur många avbrott som helst så länge det är olika skador. Aningen knepigt kanske. Personligen tycker jag inte att man ska ha den här möjligheten överhuvudtaget. Att vara i fysiskt skick inför matchen är en del av spelet och att få hjälp under matchens gång, nej, det kan man skippa. Det är också något som suger massor av tid.
  • Spelarna får prata med sina coacher via hörlurar under matchens gång. Det…blev ganska larvigt förra året så obegripligt att man inte stekte den grejen.
  • Och så kommer det finnas en ställning för spelarna att lägga handduken i istället för att bollarna ska springa omkring med spelarnas snuttefiltar under gemen. Det är ju ett steg i rätt riktning och jag lovar er, spelarna kommer använda handduken mycket mindre nu när de måste gå och hämta den själva. Det ska givetvis inte vara tillåtet att torka sig under gemen. Det behövs inte, och kommer tas bort. Men man vågar så klart inte ta det beslutet direkt. Det här är ändå i rätt riktning.
  • Precis som förra året kommer publiken få röra sig in och ut på läktarna bortsett från kortsidorna. En självklarhet som märkligt nog ännu inte nått atp-touren.
  • Och så givetvis, det som märks kanske allra mest. Femsetare först till fyra gem med tiebreak vid 3-3 och no ad, det vill säga avgörande boll vid 40-lika. Jättebra tycker jag, för rätt turneringar. Det borde vara möjligt för mindre turneringar att välja det formatet och så kommer det nog också bli framöver.

Ganska många grejer faktiskt och jag tycker det är kul att man gör något. Det är svårt för den här turneringen att få någon slags profil eller prestige så att hitta på något kul av det, kanon säger jag om det.

Tyvärr så är inte fältet vad det borde vara detta år. Det är väldigt urvattnat.

Eller ja, jag är lite orättvis. Som ni ser är det bara två spelare som skulle varit med som saknas, men det är två av de tre bästa och det blir därmed inte någon match om vem som är den bästa junioren. För det är ju Zverev, det vet alla, och när han och dessutom Shapovalov saknas, det blir lite fel. Som jämförelse skulle inte det riktiga slutspelet funka överhuvudtaget och folk tackade nej till det. Det bygger på att alla vill dit. Annars faller det totalt.

Sen lite trist också att de spelarna som faktiskt är bland de åtta bästa inte är med då de inte klarat av att spela till sig en tillräckligt bra ranking. Munar är inte ens i närheten av topp-8, särskilt inte på hardcourt där han är riktigt svag. Och Hurkacz, spelarna bakom honom är i allmänhet klart bättre, men rankingsystemet är som det är, och de har tagit sig in. Men det hade varit bra mycket roligare med Humbert och Auger-Aliassime exempelvis.

Bara sju spelare med grön bock där ser den uppmärksamme och japp, precis. Till det här slutspelet delas det ut ett wildcard. Kanske inte helt normalt. Det går givetvis till en hemmaspelare och denna gång blev det Caruana, rankad runt 600 i världen och förlorade mot Jonathan Mridha för några veckor sen. Då är man ju kanske inte så bra nej, och det blir direkt löjligt att han ska delta här. De fick spela om wildcardet några av de unga italienarna och det…blev ju inte så bra kanske nej. De har närmare 10 spelare som är i rätt ålder och bättre än honom, så kanske att man borde stekt den där idén med att de skulle spela om det vilket skrämde bort några av de som är ganska bra.

Fy fan vad långrandigt detta blev. Äh, här har ni grupperna. Så kör vi ett införinlägg kring de första matcherna imorgon.