Viktig Ymervecka

Man ska veta att rankingen inte bryr sig särskilt mycket om säsonger. Man pratar mycket om var man ska sluta året och så vidare, men det spelar ju ingen roll. Om man slutar året på plats 100 och sen vinner en turnering direkt i januari och hoppar upp till plats 70 så är ju inte det mindre bra än att vinna årets sista turnering. Kanske att vintervilan blir lite mysigare, men i grund och botten spelar det ingen större roll.

Men oavsett det, det är en viktig vecka för Elias Ymer som kommer nu. Förra året vann han turneringen i Le Captif, och har därmed 100 poäng att försvara den här veckan. Förlorar han direkt ryker de där hundra poängen, och då rasar han på rankingen, från plats 130 där han ligger nu till plats 160. Det är ungefär en fjärdedel av hans totala rankingpoäng som riskerar att försvinna den här veckan.

Det är lite annan nivå på turneringen i år så att han ska vinna i år också, det är väldigt liten chans. Men som ni ser, den magiska lottningsturen är intakt, och både semifinalchansen och finalchansen finns där i och med att de fem bästa spelarna hamnat på den övre halvan. Paire är förstås alldeles för bra för challengertouren. Han har ju haft en fin höst och spelar nog här för att hålla igång formen inför Davis Cup-finalen där han lär få en plats i laget. Berankis har varit het senaste veckorna och varit en av de absolut bästa på challengertouren. Humbert är för bra för den här nivån numera, men vill mjölka lite poäng för att vara helt säker på att komma in i Australian Open utan kval. Hoang vann förra veckan. Och Maden är ett starkt kort han också. Nja, jag ljög lite. Han har ju faktiskt Auger-Aliassime på sin halva, Ymer. Så fem av de sex bästa spelarna på den övre halvan. Rätt ska vara rätt.

Men det är en rätt tuff första omgång han har. Inte som att Couacaud är en särskilt dålig lottning sett till nivån på turneringen, men Ymer, han är väl inte så bra just nu, känns det som, och det blir stentufft att försöka slå Couacuad som kommit tillbaka fantastiskt bra senaste månaderna och från att ha harvat på futuretouren i flera år har han visat att han kan vinna på den här nivån. Intressant spelare förresten, Couacaud. Född 1995, men har ändå hunnit med det mesta i sin karriär redan. För 3-4 år sen var han på väg mot ett stort genombrott på challengertouren men tappade sitt spel totalt och har som sagt spelat på futurenivå sen dess. Nu i slutet av sommaren hittade han in på challengertouren igen och vi får se vad han hittar på framöver. Hårdslående rackare. Han slår lite hårdare än de flesta andra och om han fortsätter, och får vara skadefri, faktiskt inte omöjligt att han någon gång kan nå atp-touren. Borde passa Ymer rätt bra spelstilsmässigt, men frågan är om inte Couacaud är lite bättre för närvarande. Det får vi se redan idag. Eller ikväll rättare sagt. Klockan 18:30 spelas den matchen och den går utmärkt att se live, helt gratis, på livestream.com/atp.

Om han klarar Couacaud blir det lite lättare. Sakharov har varit iskall i år, men han har faktiskt bra form. Från ingenstans vann han en turnering för en vecka sen. Ska dock sägas att det var ungefär som när Ymer vann den här turneringen förra året. Alla bra spelare bara föll ifrån, och Sakharov kunde precis som Ymer här förra året promenera fram mot titeln utan att behöva slå någon som är särskilt bra.

Djere eller någon av fransmännen sen i en eventuell kvart. Han är inte favorit där, Ymer. De är alla tre bättre än honom, men Djere är inte jättebra på hardcourt, Moutet är totalt ur form och Lestienne, ja han är väl en medelspelare på challengertouren.

Man ska inte titta så långt kanske. Jag tror risken finns att han ryker direkt, men ett eventuell semifinalmotstånd är sen heller inte omöjligt. Han kan hoppas att Auger-Aliassime fortsätter vara ojämn och ryker tidigt så det kanske kan bli någon av italienarna Travaglia och Bolelli, som båda har vissa skadebekymmer.

Äh, mycket spånande där. Men viktig vecka för Ymer alltså. Om han förlorar tidigt kommer han sluta året med en klart sämre ranking än han började det, och det är ju ingen höjdare när man är i hans ålder kanske.