Inför söndagens slutspelsmatcher

Då drar vi igång. Vi börjar med Federers grupp. Djokovic kommer imorgon måndag.

15:00 Anderson-Thiem 1,86-2,05 Bethard

Anderson hade 6-0 inför den här säsongen, alla på hardcourt. Nu 6-2, och då förstår väl till och med den mest korkade att Thiem vunnit två av två i år. Grus i Madrid i somras och på hardcourt i US Open, raka set båda gångerna. Thiem har alltså vunnit fem set i rad.

Han har vunnit en rackarns massa pengar redan, Thiem. Nästan lika mycket som Anderson, trots att Anderson är sju år äldre. Får han inte vara nöjd med, Kevin.

Superviktig match givetvis. Alla matcher där Federer inte är inblandad i den här gruppen känns direkt avgörande. De andra tre har mest troligt inte råd att förlora mot någon annan än Federer. Så det är lite vinna eller försvinna direkt här, redan i slutspelets allra första match.

Vem har egentligen bäst form? Thiem vann en liten titel, det var väl i Ryssland, precis i början av höstens inomhussäsong. Han hade sen några magra veckor innan han gick riktigt bra i Paris förra veckan. Anderson vann i Wien, men före och efter det sådär. Ingen slump kanske. Anderson är faktiskt inte särskilt bra inomhus. Han har klart sämre siffror på hardcourt inomhus än vad han har utomhus. Det är ofta lite högre studs inomhus. Det borde passa Anderson, men det gör det inte. Trots att han är lång trivs han med att spela bollen relativt lågt. Men viktigast av allt kanske, hans serve gynnas inte av hög studs då den trots att han är så lång är ganska flack. Isner kan exempelvis utnyttja den höga studs som är inomhus massor då hans serve bara blir svårare av att den studsar högt. Anderson tvärt om. Den bromsar in lite, och blir lite enklare att hantera.

Men det där är givetvis bara nyanser. Anderson är bra inomhus också, och han tog sin största titel någonsin just inomhus när han vann i Wien för några veckor sen.

Men jag tror lite på Thiem här, jag tycker han ska vara lite favorit. Jag tycker egentligen hans spel var värt ett ännu lite bättre öde i Paris där han gjorde en riktig plattmatch mot Khachanov i semin. Han har variationen för att störa Anderson och Anderson kommer nog inte få det robotbollande han vill ha. Thiem har förstås också kraften i sin forehand för att slå igenom Anderson med dunder och brak.

Nej, jag tror på Thiem, helt enkelt. Helt okej match att inleda slutspelet med. Kan bli kul.

21:00 Federer-Nishikori 1,31-3,80 Bethard

Federer har vunnit slutspelet sex gånger, men inte sen 2011, så det börjar väl bli dags. Bra chans i år givetvis när två av de fyra bästa spelarna saknas. Problemet är väl bara att det råkar vara med en spelare som är väldigt bra.

Men den spelaren slipper han kanske fram till nästa söndag i alla fall. Här Nishikori som han buntade ihop hur enkelt som helst i Paris. Luktar väl något liknande här. Jag tycker att Federer borde vara lite stärkt av matchen mot Djokovic förra veckan. Han hängde med, och det var resultatmässigt helt jämnt. Han kan vara där och hacka fortfarande, även mot Djokovic.

Nishikori har fin form och brukar kunna stå upp rätt bra mot Federer. Det var nog mer en dålig dag som gjorde att det var så pass ojämnt i Paris. Jag tror på jämnare idag. Mycket hänger nog på Federers backhand som känts otroligt ojämn på sista tiden. Mot Djokovic var den exempelvis hopplöst osäker under delar av matchen. Har han samma problem med det slaget idag, då blir det otrevligt, för Nishikori kommer med sitt tempo kunna utnyttja det.

Jag tror Federer klarar sig vidare även vid förlust här. Så det kan nog vara en rätt avslappnad Federer som kommer in. Och en avslappnad Federer, det är alltid en livsfarlig Federer. Jag tror han vinner, om än inte lika klart som i Paris.

Dåså, mina vänner. Då var vi redo va? Nu kör vi!