Zverev och Djokovic

De bäst rankade spelarna regerade när den andra gruppen i London inleddes.

Enligt det sätt man försöker mäta snabbheten på underlagen, som för övrigt inte fungerar överhuvudtaget, men enligt den metoden är det här underlaget i London det snabbaste som varit i en mastersturnering i år. Så är det nog. Det är snabbare i ett par av de andra då det antingen är hög höjd eller väldigt varmt, men själva golvet här är nog det snabbaste jag sett på mastersnivå i år. För att visa på att den metoden inte fungerar för övrigt, enligt det värdet som atp presenterar är Paris någonstans i mitten av fältet i snabbhet på underlag. Ja jävlar…

Hur som helst, snabbt underlag inomhus, det är inte bra för Isner. Det kan låta som att det är bra för en servekanon som han, men det är det inte. Titta bara på hur Djokovic hanterade honom igår. När Isner inte får hjälp av en hög studs krävs det bara en lite, liten läsning av hans serve så står Djokovic bara där och slår in den hur enkelt som helst. Servekanonerna servar numera inte jättemycket hårdare än de andra. Deras fördel ligger i deras vinklar, och att bollen studsar obehagligt högt. När underlaget som här är snabbt kommer bollen i hög men ändå relativt bekväm höfthöjd för returneraren och för Isner är det en mardröm. Dessutom inte bra för honom med låg studs i spelet, han behöver få upp bollen lite för att kunna attackera.

Sen är det ett litet problem för Isner också att han absolut inte är i spelform. Han halkade in i slutspelet på att andra spelare kastade in handduken men han borde nog inte vara här helt enkelt. Han håller inte på den här nivån.

Men vilken imponerande insats av Djokovic. Han stämde verkligen i bäcken. Den som ska slå honom den här veckan om han har samma fokus som igår lär få jobba övertid, så att säga.

Cilic hade break upp i båda seten men ramlade ihop mentalt två gånger om. Det var någon som skrev en kommentar under ett av inläggen här där han visade på att det inte precis är första gången i år som Cilic står för en svag mental insats. Det är hans stora svaghet det. Han kan se orubblig ut, men i huvudet är det väldigt fladdrigt. Det här var en match han i min mening borde vunnit. Full kontroll inledningsvis innan nervositeten kom men ett uselt tiebreak och en katastrofal avslutning på andra set, då går det inte. Zverev imponerade inte. Han stod bara och följde med i svängningarna som Cilic stod för och det funkade ju bra, men det lär inte funka längre fram i turneringen. Drömstart för honom dock. Nu kommer han gå vidare, troligen som tvåa, och i och med att Federer förlorade sin första match kan det därmed bli Anderson eller Nishikori i semi för Zverev. Inte precis första gången som en turnering utvecklas på ett för honom lyckosamt sätt.