Inför torsdagen

Dags att stänga igen den första av de två grupperna. Tar 2018 slut för Federer idag? Kanske tennismässigt i alla fall. Men nja, tror vi på det? Tveksamt.

Förutsättningarna är rätt enkla. Nishikori lär få sota för sin bamsetorsk mot Anderson. Federer slår Anderson i raka set och Nishikori är ute. Finns otroligt många scenarion i övrigt, och om ni sitter och stirrar på den här bilden i någon halvtimme förstår ni nog hur det ligger till.

Det kan bli tre gubbar på en vinst om Anderson slår Federer. Då lär Nishikori fortfarande vara stekt. Men Thiem har fortfarande chansen om han vinner i raka. Anderson är rimligtvis helt klar. Det kan bli tre spelare på två vinster, men som sagt, då är Nishikori stekt. Federer är lika rimligtvis helt klar vid seger i raka set, så de kan ju faktiskt lösa det där på egen hand på kvällen. Knappast troligt dock, det kan finnas en viss poäng för Anderson att vinna gruppen och därmed slippa Djokovic i semi. Vilket även gäller Federer så klart.

15:00 Nishikori-Thiem 1,58-2,60 Bethard

Sällan har väl en match varit så svårläst. Allt handlar förstås om Nishikori. Var han sjuk? Var han förvirrad? Skadad? Psykos? Bara dålig? Man vet inte. Själv har han förklarat förlusten med att han träffade bollen lite dåligt och det får man väl skriva under på kanske. Det gjorde han. Om man ägnar sig av så grova underdrifter som bara är möjligt.

3-1 Nishikori i inbördes och då har ändå två av matcherna spelats på Thiems underlag grus. Thiems enda vinst kom i Franska Öppna i somras där det var relativt jämnt. Senast de möttes var i Wien där Nishikori demolerade Thiem på dennes hemmaplan.

Snabbt underlag, Nishikori spelar jättesnabbt, mardröm för Thiem så klart som dessutom visat sig vara alldeles för dålig i det här slutspelet hittills. Han har sett helt vild ut i sitt svingande och jag vet inte om jag tycker att det ens sett ut som att han haft någon direkt plan. Bära eller brista ungefär, och det har inte direkt burit.

Sen är det förstås det där. Jag tror ju att det var något fel på Nishikori i matchen mot Anderson. Är det något fel idag också? Då lär till och med Thiem vara tillräckligt bra för att slå honom.

21:00 Federer-Anderson 1,43-3,00 Bethard

Bara 3 gånger pengarna på Anderson mot Federer. Om man sagt för några år sen att det skulle hända hade man blivit skjutsad till psyket, men nu är det så det är. Folk litar inte på Federer och Anderson är bra, ingen tvekan om den saken.

Fyra Federersegrar, den senaste 2015, så de kom faktiskt innan Anderson på något sätt blev en toppspelare. Anderson vann senast de möttes, 13-11 i avgörande i Wimbledon i somras. Ingen vinst att skämmas över. Han var inte alls sämre än Federer där. Liknande snabbhet på underlaget här som då egentligen, och formmässigt står de också på ungefär samma ställe. Så egentligen är det väl ett nytt bra läge för Anderson.

Men man måste ju tro att Federer klarar det här. I grund och botten passar Andersons spelstil honom jättebra. Han kan använda sina blockerade returer från backhandssidan och låta Anderson missa alternativt komma fram på nät där Federer alltid får chansen att passera honom. Det är upp till Federer. Han kommer få mycket av det spel han vill ha. Återstår bara att se om han är tillräckligt bra, och där tycker jag det finns lite frågetecken. Han har inte sett bra ut ute i hörnen i sina senaste matcher.